De eerste proefboringen hebben aangegeven dat er geschikt grondwater zit op 80 meter diep. Foto: PR
De eerste proefboringen hebben aangegeven dat er geschikt grondwater zit op 80 meter diep. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Grondwater Reurpop-terrein geschikt voor biertje

Algemeen

RUURLO – Bierbrouwen van grondwater dat gewonnen is op het Reurpop-terrein, kan dat? "Jazeker", zeggen de mannen van Nathals Bier, "Grolsch brouwde ooit ook met water uit Ruurlo." Het te brouwen Achterhoekse biertje zal begin juni worden geschonken tijdens het Ruurlose muziek-, spektakel- en theaterfestival Reurpop.

Een bericht in NRC meldde op 15 juni 1994 het volgende: "Grolsch gaat in de nabije toekomst het grootste deel van het water dat nodig is oppompen uit het gebied Ruurlose Broek bij Ruurlo." Hoewel de bierbrouwer allang uit Groenlo is vertrokken, zit het overgebleven water nog gewoon in de grond. Water waar ruim twee decennia later weer een nieuw Achterhoekse biertje van gebrouwen moet worden, zo vindt Nathals. Waarom? "Omdat we ons sterk verbonden voelen met de Achterhoek", zegt Tijn Spekkink van Nathals. "Het hoofdingrediënt moet dan natuurlijk wel uit de buurt komen." Geerart van Doorn, brouwer bij Nathals: "De samenstelling van het water onder het festivalterrein in Ruurlo is uitermate geschikt. Het bevat essentiële mineralen voor een verfrissend bier en heeft bovendien de perfecte zuurtegraad."

Diep boren
Aan firma Hawi uit Zelhem de opdracht het water op te boren. Zij zijn specialist op het gebied van grondboringen en kunnen niet alleen heel diep,maar ook heel gericht boren. Zo wordt schade aan de omgeving voorkomen. "De eerste proefboringen hebben aangegeven dat er geschikt grondwater zit op 80 meter diep", zegt Willem Goossens van Hawi. "Maar als de voorraad op die diepte niet voldoende blijkt te zijn, kunnen we verder boren tot tweehonderd meter diep." Over twee weken starten de eerste boringen. Het speciale festivalbier bier wordt op 8 juni tijdens de opening van Reurpop gepresenteerd en zal alleen op het festival in beperkte oplage verkrijgbaar zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant