Lijsttrekkers kruisen degens om op de valreep zo veel mogelijk kiezers te trekken. Foto: Rob Stevens
Lijsttrekkers kruisen degens om op de valreep zo veel mogelijk kiezers te trekken. Foto: Rob Stevens

Politiek gekrakeel in 't Spieker

Algemeen

EIBERGEN - Woensdag kruisten de lijsttrekkers van de verschillende politieke partijen met elkaar de degens om op de valreep nog zoveel mogelijk kiezers aan zich te binden. De theaterzaal van 't Spieker was goed gevuld. De zaal was gevuld met geïnteresseerden, raadsleden, partijaanhangers, wethouders, de huidige burgemeester van Oostrum en zijn voorganger Bloemen. De leiding van het debat was in handen van een professionele gespreksleider: 'Marcel'.

Door Rob Stevens

Het debat werd aangezwengeld middels een aantal stellingen waarover steeds een tweetal lijsttrekkers met elkaar in debat ging en vervolgens de rest mocht aansluiten. Over veel kwesties verschillen de partijen te weinig van mening om goed in debat te gaan. Zo is iedereen het er natuurlijk wel over eens dat de politiek naar de burger moet luisteren. Durf voor een zaal maar eens iets anders te beweren een week voor de verkiezingen! Maar niet iedereen in de zaal was het daarmee eens, blijkbaar. Met stemverheffing riep een schijnbaar OBL aanhanger: "De politiek moet luisteren!" Leo Morren, lijsttrekker van GroenLinks dacht, met de armen wijd gespreid, makkelijk te scoren met: "Onze ome Jesse (de landelijke lijsttrekker van GroenLinks) luistert naar mensen!" Waarop uit de zaal gezongen klonk: "Halleluja."
Een van de stellingen waarop de meningen niet al te veel uiteen liepen luidde 'Dat de gemeente bijstandtrekkers mag verplichten tot een tegenprestatie'. Anjo Bosman van Gemeente Belangen signaleert dat mensen die ongewild in de bijstand komen opgezadeld worden met een stigma. Ze vindt dat mensen op hun kwaliteiten zijn in te zetten, bijvoorbeeld als mantelzorger of ander vrijwilligerswerk. "Het geeft zin aan je leven." Han Boer van D'66 onderschrijft dat. Hij wijst erop dat de tegenprestatie niet ter discussie staat, deze is zelfs in de wet opgenomen. D'66 vindt wel dat het ergens over moet gaan. Om werk dat perspectief biedt, op betaald werk. Betsy Wormgoor van de PvdA haalt het basisinkomen van stal en stelt voor dat Berkelland zich inschrijft als pilotgemeente hiervoor. Volgens Han Boer is de experimenteerruimte hiervoor echter financieel allang op. Ook Gerard Hilhorst van het CDA vindt dat de tegenprestatie mensen weer naar regulier werk moeten leiden. Maar Bennie Morsink (OBL) stal de show met: "De tegenprestatie moet passend werk zijn. Als je onkruid niet van bloemen kunt onderscheiden moet je niet gaan schoffelen."
Over het thema of agrarische bedrijven in het buitengebied verder mogen uitbreiden liepen de meningen wat verder uiteen. GroenLinks zet in op een wezenlijk ander landbouwbeleid: kleiner, groener, duurzamer. Hilhorst, van het CDA vindt dat je de bedrijfstak wel ontwikkelingsmogelijkheden moet bieden. En dat de sector veel werkgelegenheid biedt. Boer van D'66 beticht het CDA van flinterdunne opportunistische argumentatie, wijzend naar de afwijzing van de varkensstal op de Needse Berg, de afgelopen raadsvergadering. Het argument van Hillhorst in de raadsvergadering was de woonbestemming op die plek in het concept bestemmingsplan. En ook het landschappelijk weegt hier voor het CDA zwaar. Op zijn beurt beticht hij D'66 ervan herziening van het geurbeleid op basis van één casus op de agenda te hebben gezet. Han Boer vindt dat er altijd maar één druppel is die de emmer doet overlopen. Gemeentebelangen stelt dat uitbreiding daar waar dat mogelijk is, moet worden toegestaan. Wim Klein Willink van de VVD vindt dat snel gewerkt moet worden aan een nieuw bestemmingsplan. Agrariërs die niet weten waar ze aan toe zijn, dat remt innovaties.
De laatste jaren zijn krimp, vergrijzing en de bouwstop veel gebezigde woorden in de Berkellandse politiek en het bestuur. Deze leek al snel in te zetten. Maar er schijnen nieuwe getallen te zijn, want nu (b)lijkt tijdens het debat dat dat pas over tien jaar het geval is. De VVD wil af van de beperking op het aantal te bouwen woningen. Er moet gebouwd worden naar behoefte. In de zaal riep iemand dat "Berkelland te veel het braafste jongetje van de klas is. Oost Gelre zou daar aanwijsbaar voordeel van hebben gehad." De PvdA vindt dat je evenwel al moet anticiperen op de krimp, al is die over tien jaar. Betsy Wormgoor oppert dat 'Tiny Houses' in dat licht misschien iets voor jongeren zijn. Ze ziet krimp als een kans. Ook D'66 en het CDA hebben het over maatwerk in het woning aanbod, met name voor starters en senioren.
Tegen het eind van het debat komen vragen uit de zaal. Zo passeert het centrumplan van Eibergen en een aantrekkelijke woonomgeving. Gebeurt daar niet te weinig? Anjo Bosman vindt dat de centrumplannen moeten worden bijgesteld als de wereld verandert. Wat er dan verandert zei ze niet. Gerard Hilhorst, vindt ook dat er meer moet gebeuren. De VVD heeft met, de tevreden, ondernemer Staring gesproken en kwam tot de conclusie dat het eigenlijk best wel goed ging. Han Boer weet, als wethouder, dat het proces volledig op koers ligt. Sterker men ligt zelfs voor op de planning. De toekomst van 't Spieker is onderwerp van gesprek. De PvdA brengt de mogelijkheid in 't Spieker ook te gebruiken voor de huisvesting van bassischolen. En Morren van GroenLinks heeft het over het stimuleren van fietsen en fietsers in het centrum, in plaats van auto's. Iemand uit de zaal: "En wat moet ik met een fiets als ik met een grote taart uit de bakker kom?"
Een groot deel van het debat ging over het ging over het bestemmingsplan en de geurwet. Wellicht was men nog in de ban van het debat in de raadsvergadering van de dag ervoor. Maar of dat thema de gemiddelde kiezer net zo bezig houdt als de raad? De zorg, geen onbelangrijk thema, kwam bijvoorbeeld niet of nauwelijks aan bod in het debat. Aan het begin van het debat bleek dat het grootste deel van de zaal eigenlijk al weet waar zijn of haar stem op 21 april naar toe gaat. Dan wordt informatie gebruikt om die mening te bevestigen. Volgende week weten we wie met de grootste taart uit de bakker komt en of diegene wandelt, op de (bakkers)fiets stapt of in de auto.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant