Stephan Pillen (r) samen met Theo Hesselink, André Huitema en Rita Bettink (v,l.n.r.) op pad om het zwefvuil te gaan ruimen. FotoL Jan Hendriksen,.
Stephan Pillen (r) samen met Theo Hesselink, André Huitema en Rita Bettink (v,l.n.r.) op pad om het zwefvuil te gaan ruimen. FotoL Jan Hendriksen,. (Foto: Jan Hendriksen)

'Ongelofelijk wat men zo maar weg smijt'

RUURLO – Maar liefst vier volle vuilniszakken met zwerfafval. Dat was de 'opbrengst' zaterdagmorgen van Stephan Pillen toen de Ruurloër in amper twee uur tijd de bermen van de Oostelijke en Zuidelijke Rondweg nabij de Groenloseweg had afgestruind. Naast onder meer lege plastic flesjes, sigaretten pakjes, plastic poepzakjes bestond de 'buit' van Pillen tijdens de 'Opschoondag' van de Werkgroep Ruurlo Schoon uit een cd speler, telefoonlader, twee wieldoppen en een autoglasplaat. "Ongelofelijk wat de mensen zo maar uit hun auto smijten. Schandalig."

Door Jan Hendriksen

Stephan Pillen struinde zaterdagmorgen als lid van Buurtvereniging Joostenkamp samen met enkele leden van Buurtvereniging 't Uutende (Nijverheidsstraat/Burgemeester van Arkellaan), die het Ruurlose bedrijventerrein De Venterkamp 'schoonden', de bermen rondom die van de Oostelijke en Zuidelijke Rondweg af. Pillen was de enige die namens Buurtvereniging Joostenkamp deze morgen de handen uit de mouwen stak in het kader van 'Ruurlo Schoon'. Enkele jaren geleden waren er meer mensen zie zich hiervoor inzette. "Maar helaas, de belangstelling loopt terug. In het verleden hielpen meer buurtbewoners en kinderen met de actie. Maar door allerlei omstandigheden is men afgehaakt. En dat is best wel jammer. Deze actie moet eigenlijk niet nodig zijn. Daar ben ik ook wel van bewust. Maar helaas. Er zijn nog steeds mensen die hun troep zo maar achterlaten", zo verklaart Pillen terwijl hij het zoveelste lege sigarettendoosje met de gekregen knijper in de vuilniszak deponeert. Het 'toppunt' van de vervuiling vindt Pillen die hondenbezitters die nadat hun hond zijn behoefte heeft gedaan de zakjes met de hondenpoep over wal van de Oostelijke Rondweg gooien. "Doe de poep dan niet in een zakje."

Bijzonder
In totaal hebben ruim veertig Ruurloërs zaterdagmorgen deel genomen aan de schoonmaakactie. Daarnaast kwamen de vier Ruurlose basisscholen eind vorige week al in actie. Ze ruimden in hun eigen schoolomgeving het zwerfvuil op. De Willibrordusschool deed dat het meest effectief door in kleine groepjes te werken. De algemene indruk van de Werkgroep Ruurlo Schoon is dat het zwerfvuil elk jaar toch wat minder wordt. "Een echt vervuilde plek was de parkeerplaats aan de Stapeldijk bij de Orangerie. Leden van Groen Links Berkelland hebben daar de boel eens even flink opgeruimd", zo verklaarde Harry Bosch namens de Werkgroep Ruurlo Schoon. In groepsverband namen naast Buurtvereniging 't Uutende ook onder meer 't Gotinkveld, De Heikamp en de Wild Beheer Eenheid Ruurlo deel aan de schoonmaakactie. Maar ook de individuele ruimers hebben een flink deel voor hun rekening genomen, Harry Bosch: "Zoals ieder jaar blijft de parkeerruimte achter Gastronomie De Luifel onze aandacht vragen. In het bijzonder moeten we even de jonge Lucas Straver samen met zijn moeder in het zonnetje zetten. Samen hebben ze de omgeving van de Nieuwenhuishoekweg onder handen genomen."

Harde kern
Het verbaasd de Werkgroep Ruurlo Schoon wel een beetje dat er buiten de harde kern om weinig nieuwe aanmeldingen zijn van mensen die jaarlijks meehelpen aan de actie. "We krijgen voortdurend complimenten dat we goed bezig zijn. Iedereen ergert zich aan het zwerfvuil maar daadwerkelijk meehelpen is voor velen kennelijk nog een stapje te ver", zo verklaart Bosch tot slot.


 

Meer berichten