Willy Christiani (l) en Talina Brouwer achter het scrabble bord. Foto: Jan Hendriksen.
Willy Christiani (l) en Talina Brouwer achter het scrabble bord. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: Jan Hendriksen)

Nieuw in de Achterhoek: Scrabble club Achterhoek

BARCHEM/RUURLO – Het is misschien wel één van de mooiste scrabble woorden: theezakjestouwtjesproducent. Maar of dit woord op een scrabble bord echter wel kan worden uitgelegd is maar de vraag. Wat wel een feit is, is dat er sinds eind vorig jaar een scrabble club actief is in de regio. Op initiatief van Talina Brouwer uit Barchem is Scrabble club Achterhoek opgericht. Dorpshuis 't Onderschoer in Barchem vormt de uitvalsbasis voor de club die inmiddels zeven leden telt. Het motto van de Scrabble club Achterhoek is vrijheid, blijheid.

Door Jan Hendriksen

Als we kennismaken met Scrabble club Achterhoek zitten Talina Brouwer en Willy Christiani uit Ruurlo aan tafel met een scrabble bord in de 'gezelligste huiskamer' van Barchem: ofwel in de ontmoetingsruimte in dorpshuis 't Onderschoer. Daar treffen de scrabbelaars sinds november elkaar eens in de veertien dagen op de dinsdagavond. Nadat Talina Brouwer een oproep had geplaatst op het 'informatiebord' bij supermarkt Plus in Ruurlo meldde Willy Christiani zich bij Talina. Beide vrouwen spelen al hun hele leven scrabble. "Dat deed ik als kind al in gezinsverband", zo laat Talina weten terwijl ze een letter op het bord legt. Willy speelde vele jaren met een vriendin scrabble. Maar toen ze enkele jaren geleden vanuit het westen naar Ruurlo verhuisde vertroebelde dat. "De oproep van Talina kwam dan ook als geroepen", zo verklaart Willy. Scrabble is een letterspel voor twee tot vier spelers of spelersteams waarbij met een gegeven aantal willekeurige letters woorden moeten worden gelegd op een speelbord. Hierbij gaan geluk en vernuft hand in hand omdat de letters willekeurig gepakt worden en het de kunst is hiermee een zo hoog mogelijke score te behalen. Het spel won in 2011 aan populariteit door de verschijning van een digitale versie Wordfeud. De app kwam beschikbaar voor onder andere smartphones en werd spoedig door gebruikers over de hele wereld gespeeld. "Maar het leukste is om het persoonlijk met elkaar de spelen. Dat geeft ons een veel beter gevoel", zo verklaren Talina Brouwer en Willy Christiani in koor.

Concentratie
Scrabble wordt gespeeld op een bord met 225 vakjes waarbij 61 gekleurde vakjes een bijzonder karakter hebben. In de Nederlandstalige versie zijn honderd letters en twee blanco blokjes te verdelen. Bij aanvang van het spel krijgt elke speler zeven letters ter beschikking die uit het zicht van de tegenspeler op een rekje worden gezet. Bij elke beurt moet telkens geprobeerd worden een letter aan te leggen zodat er een woord van tenminste twee letter kan worden gevormd zodanig dat een zo hoog mogelijk aantal punten kan worden behaald. "De blanco blokjes mogen door de speler voor eender letter worden gebruik. Te vergelijken met een joker bij het kaartspel", zo doet Talina uit de doeken. Concentratie is het credo van het breinspel. Voorlopig verbinden beide dames nog geen competitie element aan het spel. "Maar als daar behoefte aan is dan gaan we dat toepassen. Onze insteek met de club is gezelligheid. En dat vormt de voorlopige basis voor de oprichting van Scrabble club Achterhoek. We hebben geen vaste regeltjes en de ervaring leert dat we er samen uit komen."

De eerst volgende speelavond in dorpshuis 't Onderschoer is dinsdagavond 20 maart. De andere speelavonden tot aan de vakantie zijn 3 en 17 april, 8 en 22 mei en 5 en 19 juni. Telkens begint men op 20.00 uur. Voor meer informatie en aanmelding: Talina Brouwer, e-mailadres: brouwertalina@gmail.com of tel. 06-49813432.

Meer berichten