Demonstratie muntthee inschenken door Touria El Jaroudi, met Paul Knuivers als aandachtig toeschouwer.. Foto: Henri Walterbos
Demonstratie muntthee inschenken door Touria El Jaroudi, met Paul Knuivers als aandachtig toeschouwer.. Foto: Henri Walterbos

Uitwisseling 't Palet uit Groenlo en De Driesprong uit Ruurlo

Algemeen

'Het is mooi om culturen met elkaar te verbinden'

Door Henri Walterbos

GROENLO/RUURLO - Als volwassenen kunnen we nog veel leren van kinderen als het gaat over gelijkheid en omgaan met mensen uit een andere cultuur. Kinderen zien elkaar als gelijke, kijken niet naar huidskleur of geloof, zijn niet bevooroordeeld. Er zijn nu eenmaal meer overeenkomsten die hen binden dan verschillen. In het kader van actief burgerschap brengen leerlingen uit groep 7/8 van obs De Driesprong in Ruurlo deze woensdagmorgen een bezoek aan obs 't Palet in Groenlo. Later zal een tegenbezoek gebracht worden in Ruurlo. Beide scholen vallen onder Stichting Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek (OPONOA ), waar nog vijftien andere scholen in de regio onder vallen.

Mengeling van culturen
De uitwisseling is een idee van Paul Knuivers, locatiecoördinator van De Driesprong in Ruurlo. "We wilden graag dat onze kinderen in contact zouden komen met andere culturen binnen Nederland. Bij ons op school hebben we deze mengeling van verschillende culturen niet. Het is mooi om culturen met elkaar te verbinden, elkaar op deze manier wat beter te leren kennen." Carmen Geerdink, locatiecoördinator van 't Palet bevestigt het verhaal van haar Ruurlose collega. "Als 't Palet zijn wij een minimaatschappij en de Driesprong is een school op het platteland. We willen graag kennismaken en bepaalde vooroordelen laten verdwijnen. Ik werk al 16 jaar op 't Palet en ben als intern begeleider op nog twee scholen meer werkzaam, waaronder de Driesprong. Daardoor was de connectie met Paul snel gemaakt." Beiden zeggen deze vorm van uitwisseling in Nederland niet te kennen. "Het is best wel uniek wat wij hier doen. Een mooie kans om verbindingen te leggen."

Kat uit de boom
Als de Ruurlose leerlingen de school betreden zijn ze stil en kijken ze de kat uit de boom. Als Carmen de gasten welkom heeft geheten, worden de kinderen verzocht tussen de leerlingen uit dezelfde groepen van 't Palet te gaan zitten. Als de kinderen een naamsticker opgeplakt hebben gekregen, koppeltjes zijn gevormd, gaan ze, verdeeld over drie groepen, met elkaar aan de slag met de workshops Multicultureel koken, Carnaval knutselen en Kijkje in de culturen binnen Nederland. Al direct als de groepen zich met hun workshop bezighouden wordt er volop gekletst met elkaar, zitten ze bij en door elkaar heen alsof het nooit anders geweest is. Ook interesses blijken gelijk. Als een van de Groenlose jongens tijdens het carnavalsknutselen vertelt fan te zijn van rapper Ronnie Flex wordt er gezamenlijk gelachen over zijn teksten en kuren. Dan gaat het over het thema Carnaval. "Carnaval is heel erg belangrijk in Groenlo", vertelt Carmen de Ruurlose kinderen. "We krijgen dan bezoek op school van prinsen en andere hoogheden en vieren we carnaval met elkaar." Fadumo vertelt onder het knutselen dat ze carnaval erg leuk vindt. "Ik ga ook altijd naar de optocht kijken. Erg leuk is dat met al die grappige dingen."
"Ik ga ook altijd de optocht kijken," antwoordt Femke die naast haar zit. "Of in Neede of in Groenlo. Dit jaar ben ik in Groenlo geweest. Was heel leuk. Ik zou ook best wel carnaval op school willen vieren."

Uit de speelzaal komen inmiddels de aangename geur van muntthee en een overheerlijk Marokkaans gerecht dat voorbereid wordt door de leerlingen, met elkaar. "Het heet tajine," vertelt Touria El Jaroudi, een van de moeders die deze morgen helpt. "Het is een gerecht van rundergehakt met veel groenten." De kinderen beleven veel plezier aan het snijden van uien, selderij en tomaten, onderwijl met elkaar pratend, of vragen stellend, uit interesse. Zo snel kan integratie gaan, als je er maar open voor staat.

Samen koken. Foto: Henri Walterbos
Samen knutselen. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant