Heidi Schreurs en Desirée Heerdink (rechts). Foto: Lydia ter Welle
Heidi Schreurs en Desirée Heerdink (rechts). Foto: Lydia ter Welle

BVN afdeling Winterswijk op open dag in SKB

Algemeen

Sinds mei 2017 inloopbijeenkomsten voor borstkankerpatiënten

Door Lydia ter Welle

REGIO – Heidi Schreurs en Desirée Heerdink zijn vrijwilliger bij de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN), afdeling Winterswijk. Dit is een landelijke vereniging voor én door borstkankerpatiënten, mensen met erfelijke of familiaire aanleg of naasten. Om aandacht te vragen voor de activiteiten van de BVN staan zij in de Week van Zorg en Welzijn op de open dag in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), die plaatsvindt op zaterdag 17 maart van 11 tot 15 uur. Eén van de activiteiten van BVN afdeling Winterswijk is een maandelijkse inloopbijeenkomst, waar vrouwen én mannen die met borstkanker in aanraking zijn geweest, terecht kunnen voor lotgenotencontact.

Heidi werd zelf getroffen door borstkanker. Ze vertelt: "In de periode van herstellen van de borstkanker ervaarde ik hoe positief het werkt om met lotgenoten te praten. Dan merk je ook dat lotgenoten dezelfde gevoelens van verdriet, gemis of angst hebben. Hierdoor ontstond bij mij de vraag of ik ook iets voor anderen kan gaan betekenen. Daarom heb ik me bij BVN gemeld. En juist toen was men op zoek naar vrijwilligers om in Winterswijk het lotgenotencontact op te zetten. Met hulp van de coördinator van BVN, en de mammapoli van het SKB en met Desirée, die zich ook als vrijwilliger had gemeld, zijn we toen begonnen met de inloopbijeenkomsten."

Desirée is drager van het borstkanker-gen BRCA-1. Zij werd preventief behandeld om de kanker geen kans te geven. Ze vertelt: "In maart vorig jaar kwam de vacature van BVN voorbij voor vrijwilligers voor de mammapoli in Winterswijk , voor het opzetten van onder andere lotgenotencontact. Hier heb ik heel enthousiast op gereageerd. Ik wist al ruime tijd dat ik wat met mijn ervaring wilde doen richting borstkanker patiënten. En zo hebben we de inloopochtend voor lotgenoten opgezet."

De inloopbijeenkomsten zijn altijd op maandag, van 09.30 tot 11.30 uur, in een vergaderzaal in het SKB. Bezoekers kunnen zich melden bij de gastenservice (naast de receptie) en worden dan begeleid naar de ruimte waar de bijeenkomst plaatsvindt. Dit jaar zijn de bijeenkomsten nog op 26 maart, 23 april, 28 mei, 25 juni, 27 augustus, 24 september, 15 oktober, 19 november en 10 december. "Op de bijeenkomsten wordt gepraat, geluisterd, gehuild maar ook gelachen, informatie wordt uitgewisseld en waar mogelijk worden vragen beantwoord. Er is koffie, thee, iets lekkers, en we proberen de drempel zo laag mogelijk te maken."

Aanmelden is niet noodzakelijk, maar voor vragen kan men altijd via mail contact zoeken met Heidi en Desirée. "Wij doen ons uiterste best om vragen te beantwoorden, óf om zo nodig de vraag door te geleiden naar iemand die de vraag kan beantwoorden. En soms verwijzen we ook naar de site van BVN: borstkanker.nl, want daar staat ook een schat aan informatie", zeggen de vrouwen.

Op de open dag in het SKB staan beide BVN-vrijwilligers met een informatiekraam. "We hebben veel informatiebrochures, beantwoorden vragen en maken graag kennis met mensen die overwegen om naar het lotgenotencontact te komen. Graag tot ziens, op zaterdag 17 maart of op één van de inloopbijeenkomsten; de eerstvolgende is op maandag 26 maart", aldus Heidi en Desirée.


winterswijk@borstkanker.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant