Na het aanvankelijke plan van de gemeente Berkelland om de school te slopen ligt er nu een uitgewerkt plan om de school om te bouwen tot een Maatschappelijk Cultureel Centrum. Foto: PR.
Na het aanvankelijke plan van de gemeente Berkelland om de school te slopen ligt er nu een uitgewerkt plan om de school om te bouwen tot een Maatschappelijk Cultureel Centrum. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Willibrordusschool ombouwen tot Maatschappelijk Cultureel Centrum

Algemeen

KunstKring Ruurlo wil onderkomen in oude school

RUURLO – Als alles volgens plan verloopt gaat de oude Willibrordus school aan de Stationsstraat aan een nieuw leven beginnen. Na het aanvankelijke plan van de gemeente Berkelland om de school te slopen ligt er nu een uitgewerkt plan om de school om te bouwen tot een Maatschappelijk Cultureel Centrum. De gemeente Berkelland was in haar structuurvisie 'Wonen in Ruurlo' uitgegaan van sloop van de momenteel leegstaande voormalige Willibrordusschool. Op het vrijkomende terrein zou plaats zijn voor een drietal woningen.

De KunstKring Ruurlo is al geruime tijd op zoek naar een nieuw onderkomen. Door de uitdijende activiteiten en het succes van de cursussen die in het Kulturhus worden gegeven kwam men ernstig in de knel met de beschikbare ruimte. De oude school bleek op het punt van ruimte ideaal te zijn. Op dit moment zelfs nog aan de ruime kant. Weliswaar moet er veel achterstallig onderhoud aan worden verricht, maar het eindresultaat is een tot leven gebracht monumentaal gebouw dat een twee-eenheid vormt met de er tegenoverstaande monumentale Sint Willibrorduskerk.

Het idee om de school een nieuwe bestemming te geven is door de gemeenteraad van Berkelland omarmd. De raad stelde dat er een maximale inspanning geleverd moest worden om de school te behouden. Een projectgroep vanuit de KunstKring Ruurlo heeft een plan ontwikkeld dat kortgeleden is aangeboden aan de gemeente. Het gaat ervan uit dat de school een 'Maatschappelijk Cultureel Centrum' wordt waarvan de Ruurlose gemeenschap in brede zin gebruik kan maken. Het moet een ontmoetingscentrum worden voor Ruurlo en een plek waar allerlei maatschappelijke en kunstzinnige activiteiten zullen plaatsvinden. KunstKring Ruurlo zal als een van de huurders haar activiteiten overbrengen naar het centrum. Zeer binnenkort wordt de ANBI Stichting 'Maatschappelijk Cultureel Centrum Willibrordus' opgericht. Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling die zich voor minstens negentig procent inzet voor het algemeen nut van de gemeenschap. De projectgroep zal daarna voor de stichting gaan werken.

Vrijwilligers
Met inwoners van Ruurlo worden momenteel gesprekken gevoerd voor bezetting van de bestuursfuncties. Organisatorisch moet er nog veel werk verzet worden. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan het opzetten van een website, de communicatie met de gemeenschap, het onderhoud van de school met alles wat erbij hoort en het bemannen van een gemeenschapsruimte. De insteek is dat deze werkzaamheden, behalve de verbouwing, grotendeels door vrijwilligers zullen worden uitgevoerd. Een op te richten werkgroep zal een belangrijk onderdeel van het plan, het energie neutraal maken van het gebouw voor haar rekening nemen.

Oud-leerlingen
Een idee is om oud-leerlingen van de school zo veel mogelijk bij dit alles te betrekken. Gedacht wordt onder andere aan het organiseren van een grootscheepse reünie als de school wordt overgedragen aan de stichting. Dus voor de verbouwing met de reünie in en om de school in haar huidige staat. Iedereen die zich, op wat voor manier dan ook aangesproken voelt om mee te werken aan de totstandkoming van het centrum kan zich nu al opgeven. Contactpersoon: secretaris@kunstkringruurlo.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant