De klootschieters van KV 't Broek ontvingen zondag een geheel nieuw sporttenue van de sponsoren. Foto: PR
De klootschieters van KV 't Broek ontvingen zondag een geheel nieuw sporttenue van de sponsoren. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Klootschietvereniging 't Broek viert veertigjarig bestaan

Algemeen

RUURLO – Al veertig jaar rollen de 'kloten' over de wegen in de Ruurlose buurtschap 't Broek. Klootschietvereniging 't Broek viert vrijdagavond 2 maart met een jubileumavond bij café-restaurant De Duif dan ook haar achtste lustrum. De jubileumcommissie - bestaande uit Marleen en Annerie Hoffmann, Bart Kuenen en Geert Vruggink - zorgt die avond voor een gezellige, feestelijke ledenavond. Tevens worden vrijdagavond acht leden gehuldigd die vanaf de oprichting in maart 1978 lid zijn van KV 't Broek. Zaterdag 3 en zondag 4 maart is KV 't Broek gastheer voor de tiende speelronde van de Achterhoekse klootschietcompetitie en afgelopen zondag ontvingen de klootschieters bij De Duif een geheel nieuw sporttenue van de sponsoren De Duif, Sturris Loonwerk en Jan Boomkamp Bestratingen. En als klapstuk organiseert men in het kader van het veertigjarig bestaan zaterdag 21 april een speciaal jubileumklootschiettoernooi op motorcircuit De Varsselring in Hengelo (G).

Door Jan Hendriksen

Aan de wieg van de oprichting van KV 't Broek stond Buurtvereniging 't Broek en Omstreken. Het waren aan aantal 'Brooksen', onder aanvoering van oud-voorzitter Ap Ooyman van de buurtvereniging, die contact zochten met oud-buurtgenoot Arie Ribbers in Barchem die in de jaren zeventig actief promotor van de klootschietsport was. Na eerst een tweetal jaren met de Barchemse klootschieters van KV De Heksenkring mee te hebben 'gelopen' werd op 2 maart 1978 bij café Mentink (nu De Duif) officieel KV 't Broek opgericht en sloot men zich met vijftien leden aan bij de Achterhoekse Klootschieters Federatie (AKF). Al direct in het eerste seizoen werd er met drie teams competitie gegooid. Ook ontstond er in de jaren tachtig en negentig een grote en succesvolle jeugdafdeling. "Helaas is dat anno 2018 niet meer het geval. De klootschietsport vergrijst. En dat baart ons zorgen", zo verklaart voorzitter Tonny Hukker. Sportief gaat het de dertig leden tellende vereniging momenteel voor de wind. Men neemt met vier teams (viertallen) deel aan de AKF-competitie en 't Broek is in de landelijke straatcompetitie van de Nederlandse Klootschieters Bond (NKB) met zowel een mannen- als vrouwenteam vertegenwoordigd. "De vrouwen waren met tussenpozen al een groot aantal jaren actief op landelijk niveau. De mannen zijn nu voor het derde seizoen actief. En die doen het niet onverdienstelijk", zo vertelt secretaris Wilfried Zieverink die als bestuurder actief is binnen de NKB. De enige twee jeugdleden die momenteel actief zijn binnen KV 't Broek zijn Suzan Zieverink en Stefan Langwerden. Marleen Hoffmann, Suzan en haar broer Patrick, die net naar de senioren is verhuisd, boeken zowel regionaal, landelijk als internationaal het ene na het andere succes. "Maar dat heeft jammer genoeg niet geleid tot een grotere jeugdafdeling. De jeugd krijg je tegenwoordig niet meer warm voor deze 'plattelandssport', ondanks dat we tijdens de jaarlijkse sportdagen voor de vier Ruurlose basisscholen veel positieve respons krijgen van de kinderen", aldus Wilfried Zieverink.
KV 't Broek beschikt in buurtschap 't Broek over verschillende stratenparcoursen. Zo heeft men naast het parcours Goudvinkendijk-Vosheuvelweg-Berenschotweg ook een 'rondje' dat over De Huikert gaat en heeft men een 'rondje' Zieuwent uitgezet. Voorzitter Tonny Hukker: "Daarnaast hebben we een parkoers in Voor-Beltrum uitgezet waar de hoogste klassen uit de AKF-competitie hun wedstrijden gooien. Dit is mede tot stand gekomen omdat sommige gedeelten van de wegen in 't Broek enkele jaren geleden onvoldoende van kwaliteit waren."

Jubileumtoernooi Varsselring
Voorzitter Hukker en secretaris Zieverink verwachten dat het speciale jubileumtoernooi op zaterdag 21 april op De Varsselring, het bekende motorcircuit in Hengelo (G), een doorslaand succes gaat worden. "We hebben uit de wedstrijdklootschieters al veel positieve reacties ontvangen. We hopen dat ook veel klootschieters uit de 'vrije klasse' en diverse (buurt)verenigingen uit Ruurlo en omgeving aan het toernooi deelnemen en dat zo de tijden herleven toen we jaarlijks het toernooi om de Frans Mentinktrofee organiseerden. Het is een heel bijzonder, uitdagend parcours." Opgave voor het toernooi is tot en met 6 april mogelijk via het e-mailadres toernooikvtbroek@gmail.com of telefonisch bij Marleen Hoffmann: 06 13894989.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo