GB lijsttrekker Anjo Bosman. Foto: Anjo Bosman
GB lijsttrekker Anjo Bosman. Foto: Anjo Bosman

Zorg en veiligheid speerpunten Gemeentebelangen Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart komen de lijsttrekkers van de diverse partijen aan het woord. Zij mogen de twee belangrijkste speerpunten van hun verkiezingsprogramma naar voren brengen, alsmede een punt waarop zij zouden willen bezuinigen. Deze week is de lijstrekker voor GB (Gemeentebelangen Berkelland) Anjo Bosma (1959) aan het woord.

Door Rob Weeber

Anjo Bosman is tijdens de Algemene ledenvergadering van Gemeentebelangen Berkelland unaniem tot lijsttrekker gekozen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent extra uren naar de verkiezingen toe, naast het werk als raadslid en het fractievoorzitterschap van de partij. Ze heeft het sociale domein in haar portefeuille. Het politieke werk is haar niet vreemd, haar vader Jan Bosman was raadslid en wethouder voor GB in Borculo. GB is ontstaan door samengaan van diverse lokale partijen na de fusie van de vier kernen tot Berkelland. Anjo begon als commissielid sociaal domein, werd daarna raadslid met dezelfde portefeuille, fractievoorzitter en nu voor de tweede keer lijsttrekker. Naast haar politieke loopbaan is ze tevens docent Maatschappijleer en Lichamelijke Opvoeding aan het Staring College in Borculo en heeft ze haar eigen bedrijf voor studiebegeleiding en coaching.
'Lokaal doen wat lokaal kan' is het motto van GB. Doordat de partij geen landelijke partij is, heeft ze geen last van enige bemoeienis van buiten-, dan wel bovenaf. Er is geen landelijke partijrichtlijn waarbinnen het lokale verkiezingsprogramma moet passen. Dat betekent dat GB haar eigen, lokale koers kan volgen en zich laagdrempelig kan profileren naar de inwoners van Berkelland toe. Een van de speerpunten waar GB voor strijdt, is 'toegankelijke zorg'. De partij refereert daarbij aan het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. "Wij staan voor recht en inclusie, voor gelijkwaardigheid van ieder mens", aldus Anjo. "Al ons beleid op dit terrein wordt getoetst aan het VN-verdrag. We moeten zuinig zijn op mantelzorgers en hen beter faciliteren. Het huidige college heeft gelukkig op aandringen van GB de zogenaamde VIT-hulp bij mantelzorg (Vrijwilliger Intensieve Thuiszorg) weer ingeschakeld. Dat had het vorige college afgeschaft. De mensen zijn langer thuiswonend en hebben meer ondersteuning nodig. Binnen de gemeente hebben we behoefte aan expertise, aan een loket waar iedereen met zijn of haar vragen terecht kan. Vanuit dit loket moet een zorgroutekaart duidelijkheid verschaffen wat de achterliggende mogelijkheden voor de individuele vragen zijn. De zorg is een complex en breed terrein en varieert van jeugdzorg tot ouderenzorg. Zelfredzaamheid is belangrijk, maar kan niet zonder de juiste ondersteuning. Gelukkig hebben we de Voormekaar Teams die een belangrijke functie daarbij vervullen."
Een ander programmapunt dat voor GB voorop staat, is de veiligheid in de buurt en op straat. "Wij hebben de BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaar) weer structuur gegeven", zegt Anjo. "Door middel van functieafspraken zetten we in op een duidelijke taakstelling en prioritering van de werkzaamheden, beter afgestemde werktijden en een efficiëntere samenwerking met de politie. Als raad beslissen we niet over de werktijden van de BOA, maar hebben we wel zeggenschap over de prioriteiten binnen het werk. Handhaving op zwerfvuil bijvoorbeeld kan zo'n prioriteit zijn. De sociale controle in de buurten vinden wij belangrijk en daar hoort ook de zorg voor elkaar bij. Zijn er AED's voorhanden en kunnen de hulpdiensten iedereen op tijd bereiken? Als er teveel AED's binnen hangen en dus onbereikbaar zijn voor noodgevallen, dan moet er geld komen om dit probleem te verhelpen. Hoe staat het met de kwaliteit van de mobiele infrastructuur in het buitengebied, is er een goede verbinding vanuit het gebied? Dit zijn allemaal vragen die ook binnen het thema veiligheid vallen."
Er is geen specifiek aandachtspunt waarop GB in tegenstelling tot andere partijen wil bezuinigen. Wel is er een sterke ambitie om te groeien met de komende verkiezingen. GB hoopt het aantal zetels te vergroten van 5 naar 8. Daarmee wil GB nog meer de lokale stem van Berkelland worden. De kandidatenlijst is divers genoeg, daaraan kan het niet liggen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant