De spelersgroep van Irene onder leiding van regisseuse Ria Straatmans (staand links). Foto: Jan Hendriksen,
De spelersgroep van Irene onder leiding van regisseuse Ria Straatmans (staand links). Foto: Jan Hendriksen, Foto: Jan Hendriksen

Drie 'debutanten' bij Toneelvereniging Irene

Algemeen

RUURLO/MARIENVELDE – Ze staan begin volgende maand voor het eerst op het toneel voor de Ruurlose Toneelvereniging Irene. Maar echt 'debuteren' op de toneelplanken doen ze absoluut niet. Daarvoor stond het drietal al op de planken bij de twee jaar geleden opgeheven Ruurlose toneelvereniging 't Dorpstoneel. Het 'toneelbloed' kruipt echter waar het niet gaan kan. De 'aanzoek' van voorzitter Nico Bats om voor Irene te komen spelen kwamen voor Erni Bos, Dik Rouwenhorst en Joke Roenhorst dan ook als geroepen.

Door Jan Hendriksen

"Wij konden wel wat nieuwe leden en impulsen gebruiken. Daarom zijn we naar Dik Rouwenhorst gestapt met de vraag of hij onze toneelclub wilde komen verstreken. In de 'slipstream' heeft hij toen ook Erni Bos en Joke Roenhorst meegenomen. En zie, met het drietal hebben we een volledige bezetting kunnen krijgen voor de klucht die de 'leescommissie' voor ogen had", zo verklaart voorzitter Nico Bats tijdens een repetitieavond in zaal Heutinck in Mariënvelde waar Irene vrijdag 2 en zaterdag 3 maart de klucht 'De erfenis van Tante Bella' speelt.
Naast de inbreng van drie nieuwelingen speelt Irene dit jaar voor het eerst onder leiding van regisseuse Ria Straatmans (58). De Ruurlose is al meer dan veertig jaar actief voor Irene. Steevast stond ze
in al die jaren op de toneelplanken. "Maar nu sta ik voor het toneel. Het is een totaal andere discipline maar een prachtige nieuwe spannende uitdaging", aldus Straatmans die blij is met de inbreng van de drie nieuwelingen en met de trouwe eigen spelersgroep die dit jaar uit Nico Bats, Sandra te Veldhuis, Francisca Fiets, Linda Mercelina, Bianca Greven, Bertine Hermans en Maarten van Bree bestaat. Souffleuse is Willy Greven. De grime wordt verzorgd door Grimegroep Ruurlo. Beide voorstellingen op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart in zaal Heutinck beginnen om 20.00 uur. Kaarten zijn 's avonds aan de zaal verkrijgbaar.

Beautysalon
In de klucht 'De erfenis van Tante Bella', geschreven door Henk Roede, is Tante Bella van de broers Berend Duursma (gespeeld door Nico Bats) en Albert Duursma (Dik Rouwenhorst) overleden. Ze hebben hier niet echt om gerouwd, want een band met tante hadden ze niet. Sterker nog, eigenlijk zijn ze zelfs wel blij, want ze hebben nu een erfenis. De erfenis bestaat uit een ietwat verpauperde beautysalon. Berend is er van overtuigd dat de salon met een likje verf en wat kleine aanpassingen voor goud geld te verkopen is. Maar is dit wel een goed plan? Immers tot de verkoop moet de salon wel gewoon openblijven en dan is er wel personeel nodig. En dat is niet het enige probleem waar de broers mee te kampen hebben, want zo gemakkelijk klantenbestand had Tante Bella niet. Zijn de broers wel de enige erfgenamen?

Genieten
Al met al problemen genoeg die de meest absurde situaties veroorzaken in deze klucht met een waterval aan grappen waarmee het publiek bedolven wordt. Alle redenen om van een onvervalste amateurtoneelavond te gaan genieten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant