Betsy Wormgoor. Foto: Marieke Dijkhof
Betsy Wormgoor. Foto: Marieke Dijkhof

'Er moet een nieuwe wind gaan waaien'

Algemeen

BERKELLAND - Betsy Wormgoor uit Neede is de komende gemeenteraadsverkiezingen de lijsstrekker van de PvdA. Politiek zit haar 'in het bloed', ze is al sinds haar zestiende politiek actief. Aanvankelijk nog niet partijgebonden. Sinds 2008 voor de PvdA, eerst als fractie-assistent en in de periode tussen 2010 en 2014 als gemeenteraadslid. De PvdA begon in 2005 in Berkelland met acht zetels en zat toen ook in het college. Tegenwoordig bezet de partij drie zetels in de raad. In het dagelijks leven is Betsy docent Nederlands aan het VAVO Lyceum van Twente en wetenschappelijk onderzoeker oudere letterkunde.

Door Rob Stevens

Betsy gaat dit jaar voor het eerst als lijsttrekker de gemeenteraadsverkiezingen in. Ze vindt het een eer dat te mogen doen voor de PvdA. Haar inzet is duidelijk. Betsy: "De PvdA is echt een bestuurderspartij. Dat is een andere manier van politiek bedrijven. Je richt je dan voortdurend op samenwerking met andere partijen, om gezamenlijk te zoeken naar beleidsmatige oplossingen voor maatschappelijke problemen. In het college zit je dicht op de beleidsvoering, dan heb je invloed. De PvdA wil graag in het college, met partijen die het dichtst tegen ons programma liggen, zoals GroenLinks. Leo Morren deed in dat verband een beroep op D'66 het meest linkse en sociale college ooit te vormen in Berkelland. De PvdA hoort daar natuurlijk bij. Ik ben in ieder geval beschikbaar als wethouder, maar we beschikken over meer geschikte kandidaten. In het college kunnen we ons echt inzetten voor mensen die het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld voor ouderen die langer thuis moeten wonen, ook als ze een beperking hebben. Je mag nooit helemaal afhankelijk zijn van mensen die je in je omgeving hebt. Er moet altijd een groter vangnet zijn. Vroeger kon je dan in een bejaardencentrum terecht, waar ook zorg aanwezig was. Er wordt nu steeds meer een beroep gedaan op mensen die ook allerlei andere zaken aan hun hoofd hebben, zoals werk en kinderen. Op die groep komt veel druk te staan. De PvdA wil mantelzorgers ondersteunen. De gemeente zou daarom weer structureel moeten samenwerken met de VIT (Vrijwillige Intensieve Thuiszorg)."
"Vanuit de oppositie is het lastig echt iets te bereiken. Maar dat wil niet zeggen dat dat niet kan. We hebben ons tijdens de huidige coalitieperiode hard ingezet voor de thuiszorg. Hetzelfde geldt voor ecologisch bermbeheer in Berkelland. Bermen werden soms gewoon door agrariërs bij akkerland getrokken. Dat hebben we onder de aandacht gebracht. En er zijn natuurlijk veel taken bijgekomen voor de gemeente. Over hoe dat allemaal moest hebben we natuurlijk mee gedacht en gepraat en ook wel gezorgd voor bijsturing. Maar het blijft vanuit de oppositie allemaal wel lastiger."
"De plaatselijke politiek volgt deels de ontwikkelingen in de landelijke politiek. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op de populariteit van de plaatselijke grote partijen. En zeker op de PvdA. En dan heb je natuurlijk lokaal de concurrentie van plaatselijke partijen. Veel mensen zien politiek als veel gepraat in het gemeentehuis. Het vertrouwen is weg merk ik. De titel 'Geloof in de politiek?' van het aankomende debat met de kerken volgende week is wat dat betreft veelzeggend. Enerzijds gaat het erom hoe je geloof uit draagt, anderzijds of wij nog kunnen geloven in de politiek. De brug tussen het bestuur en de bevolking lijkt soms weggeslagen. Burgers moeten daarom weer meer te zeggen hebben. Zaken die spelen in de samenleving zouden sneller in de raad moeten doorklinken. Het huidige college is wel meer naar de burger toe gegaan, maar het vertrouwen is nog lang niet hersteld. Het contact is niet echt gelegd. Neem het afvalbeleid. Burgers kregen daar een aantal opties voorgelegd waaruit ze mochten kiezen. In plaats van dat ze zelf mogelijkheden konden aandragen. Het is belangrijk om aan die verhoudingen te werken. Het mooie van lokale politiek is dat je midden in de samenleving staat. Je doet je boodschappen, je brengt kinderen naar school, gaat naar de plaatselijke bibliotheek. Het directe contact is daardoor meer mogelijk."
"De PvdA vindt het belangrijk dat Berkelland duurzaam wordt. We lopen verschrikkelijk achter op andere gemeenten, die achterstand moeten we weg werken. De hoeveelheid restafval zullen we drastisch moeten beperken. En ook wat betreft duurzaamheid hebben we nog een hele slag te slaan willen we in 2030 energieneutraal zijn."
"De uitslag van de verkiezingen is koffiedik kijken. Het is aan de kiezer. Ik hoop dat de PvdA er een zetel bij krijgt, misschien wel twee. We hebben een mooi aantrekkelijk programma met een sociale visie op de toekomst van Berkelland. Er moet een nieuwe wind gaan waaien. We hebben nu drie zetels. Raadslid Hans Pelle staat nu op vier. Als die in ieder geval terugkomt zou dat mooi zijn. Ik kan me bijna geen raad voor stellen zonder hem."
"Ik zoek samenwerking met die mensen die net als ik de samenleving socialer, mooier en gelukkiger willen maken. Daarvoor moet je uit je eigen bubbel kunnen stappen. Meningen uitwisselen met mensen buiten je eigen kring. Politiek is mensenwerk. Communicatie is voor mij daarom het sleutelwoord, om samen naar oplossingen te zoeken. Juist de raad is er ook voor die dialoog met andere partijen, om erachter te komen wat er werkelijk speelt in een samenleving. Zo wil ik de PvdA in Berkelland vertegenwoordigen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant