Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Berkelland a.u.b. wakker worden!

Algemeen

De Achterhoek en met name Berkelland en Lochem worden waarschijnlijk de dupe van de 'wachtruimte boven ons hoofd', voor vliegtuigen naar vliegveld Lelystad.
Het baart ons grote zorgen dat vanuit Berkelland nauwelijks protesten komen van bewoners, de gemeente en politieke partijen.

Over 1 jaar gaat Lelystad Airport open wat veel geluidsoverlast en fijnstof gaat geven in Gelderland en Overijssel. In de Randstad is erge geluidshinder van onder andere vakantievluchten, wat een reden was om naar de rustiger Achterhoek te verhuizen.

Komt deze wachtruimte boven Berkelland en de Achterhoek (zijn de laatste plannen) dan betekent dit mogelijk een leegloop van het toerisme in onze streek, fijnstof, bewoners verhuizen en het heeft nadelige gevolgen voor de natuur. Er zal hier nooit meer rust zijn.

Schiphol wil uitbreiden met lucratiever vluchten naar verre bestemmingen en lokt/dwingt de Europese vakantievluchten naar Lelystad Airport. Volgens berichten lopen die vakantievluchten uiteindelijk op tot mogelijk 60.000 vliegbewegingen per jaar.
Vakantievluchten zijn vaak in de heel vroege en late uren omdat wegens economische reden een vliegtuig dan 2 x per dag kan worden gebruikt.
Deze vluchten veroorzaken erge geluidshinder (om 6.00 uur 's morgens en vroeger zit je dan recht op in bed van de schrik), het verstoort de nachtrust, geeft stress en meer …

Actiegroepen Hoog Overijssel en Red de Veluwe hebben actie gevoerd, veel publiciteit gehad, onderzoeken laten doen, in gesprek geweest met de minister etc. etc.
Het gevolg is dat de geplande wachtruimte voor vliegtuigen nu van Lemelerveld wordt verplaatst naar Berkelland/Lochem/Achterhoek.
Dat is recht boven ons hoofd en binnen enkele weken besluit de minister.

De Achterhoek en Berkelland laten zich niet/nauwelijks horen.
Het is kort dag om te protesteren en hopelijk worden bewoners wakker voor het echt te laat is.

De vliegtuigen wachten (cirkelen soms een uur) op relatief lage hoogte boven elkaar, als het druk is op de luchthaven Lelystad en bij slecht weer.
Een andere wachtruimte in de lucht voor vliegveld Eindhoven wordt weinig gebruikt (daar proberen zij ons mee te sussen), maar is niet te vergelijken met alle Europese vakantievluchten die vanaf Schiphol volgend jaar worden overgeheveld naar Lelystad Airport.
Is het besluit over de plaats van deze wachtruimte boven Berkelland en de Achterhoek genomen dan lijkt deze onomkeerbaar.
Zie bijvoorbeeld https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2305545/Uitbreiding-Lelystad-Airport-kost-5220-banen

Paul en Marianne Verweij
Geesteren Gld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant