Nieuwjaarstoespraak burgemeester Joost van Oostrum

BERKELLAND - "Beste Berkellanders... Ik wens u namens de gemeente Berkelland een gelukkig en gezond 2018". Deze woorden vormden het begin van de nieuwjaarstoespraak die burgemeester Joost Van Oostrum afgelopen maandag voor alle inwoners van Berkelland en overige geïnteresseerden hield. De opkomst was groot, zo'n tweehonderd man hadden zich in de huiskamer van het gemeentehuis verzameld. Van Oostrum keek terug op het afgelopen jaar en vooruit naar de toekomst.

Door Rob Weeber

Als eerste sprak hij het onderwerp demografie aan. Uit de statistieken is gebleken dat Berkelland op 1 januari 2018 202 minder inwoners telde en uitkwam op 44.036. Ook verlieten meer inwoners de gemeente dan erbij kwamen, 1.511 tegenover 1.464. Werk aan de winkel dus. Al snel echter verliet hij dit onderwerp om over de meer positieve zaken te berichten. Berkelland is volop in beweging en telt zogenaamde verborgen pareltjes, bijzondere mensen en opvallende ontwikkelingen die de gemeente tot een aantrekkelijke woonplaats maken. Kasteelmuseum MORE in Ruurlo is zo'n pareltje, een geweldige aanwinst voor Berkelland, vond de burgemeester. Het bezoekersaantal stond na een half jaar geheel onverwacht al op 100.000. Een compliment daarbij was er ook voor de ondernemers in Ruurlo die de verbinding tussen het museum en het dorp onderhielden. Verder prees hij de inspanningen voor de 200 vluchtelingen die inmiddels in de gemeente onderdak en aansluiting hebben gevonden. Het programma 'college on tour' in de vier kernen gaf de burger de gelegenheid om in gesprek te komen met het college over al die zaken die in de lokale samenleving spelen. Eveneens werden er bijeenkomsten georganiseerd met de burgers omtrent maatschappelijk thema's, zoals afvalinzameling en sociaal beleid. Het behoort allemaal tot het nieuwe beleid, 'Veranderende Samenleving, Vernieuwd Bestuur'. Investeringen in de toekomst van Berkelland betroffen de aanleg van glasvezel in het buitengebied en de aanleg van de nieuwe N18. Berkelland loopt voorop waar het de ontsluiting van het buitengebied betreft met glasvezel. Ook wees hij op het economische klimaat en de vele innovaties die uit Berkelland komen, zoals de micro dieptrek technologie, de joppiesaus en de unieke jammarkt uit Neede is, de verpakking van ruimtevaartonderdelen uit Borculo, de medische clean rooms uit Eibergen, de high tech uit Ruurlo, bioplastic van olifantengras uit Noordijk en de oliebollen-drive in uit Beltrum. Als persoonlijkheden noemde hij fotomodel Bregje Heinen en Artist of the Year DJ Mike Gerritsen, beide uit Borculo

Over 2018 en verder was Van Oostrum optimistisch. Het platteland heeft de toekomst volgens trendwatcher Adjiedj Bakas. De Randstad raakt oververhit en dit zorgt voor demografische bewegingen richting het oosten van Nederland. Er zijn voldoende mogelijkheden om te wonen en te werken in Berkelland en de gemeente is straks met de nieuwe N18 beter bereikbaar, iets wat zeker ook belangrijk is voor het vervolgonderwijs buiten de gemeente. De gemeente zal zich ook blijven inspannen voor mensen die werk- en woningzoekend zijn. Een ding echter kan nog beter, we zijn nog steeds veel te bescheiden als het om de eigen prestaties gaat. Tenslotte wees hij op de naderende gemeenteraadsverkiezingen in maart, het moment bij uitstek voor de burger om het eigen stemgeluid te laten horen. Vanaf volgend jaar beloofde Van Oostrum de receptie in een van de kernen te houden. Daarna was het woord aan de muziek van DJ Mike.


 


 

Reageer als eerste
Meer berichten