Lezing: Dementie en omgangsvormen

RUURLO - Steeds meer mensen worden getroffen door dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer. De kans is groot dat iedereen wel iemand in zijn omgeving kent die met dementie te maken heeft. Dat kan veel vragen oproepen zoals: Klopt het wel zoals mijn partner, vader of moeder zich gedraagt? Wat staat mij nu te doen? Waar kan ik terecht? Yvonne Wolsink (trajectbegeleider dementie) en Sonja Brummelaar (wijkverpleegkundige) geven voorlichting over dementie aan belangstellenden in 't Dorpshuis Ruurlo (in de bibliotheek, Dorpsstraat 74) op dinsdag 30 januari van 10.00 tot 12.00 uur. Zij vertellen over de eerste signalen en geven omgangsadviezen. Ook vragen van aanwezigen kunnen aan de orde komen. De toegang voor deze lezing is gratis.
Men dient zich vooraf aan te melden voor deze bijeenkomst. Aanmelden kan via 06-13917062 of mailen naar dorpshuisruurlo@gmail.com. Men kan zich ook aanmelden bij de gastvrouwen tijdens de inloop op dinsdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Dementie is een term voor een situatie waarbij er achteruitgang van het denkvermogen en verandering van gedrag optreedt. Geheugenstoornissen alleen maken mensen nog niet dement en niet bij alle vormen van dementie komen geheugenstoornissen voor. Er kunnen onder andere ook problemen zijn met de taal, het uitvoeren van handelingen, rekenen en het besef van tijd. Gedragsveranderingen kunnen bestaan uit passiviteit of verlies van initiatief maar soms ook onrust, agressie of ontremming. Maar het is ook weer zo dat niet iedereen met hiervoor genoemde uitingsvormen dementie is.
Dementie komt niet alleen op oudere leeftijd voor. Ook jongere mensen kunnen ermee te maken krijgen. Wel is het zo dat hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je met dementie te maken krijgt.
Dementie kan nog niet genezen worden, wel behandeld. Behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen en het behoud van kwaliteit van leven. Ook medicijnen kunnen bepaalde symptomen helpen bestrijden.
Omgaan met de beperkingen van dementie kan een belangrijk deel van de behandeling zijn. Denk hierbij aan een gezonde levensstijl, goede psycho-sociale ondersteuning (ook voor partner of mantelzorger) en aanpassingen in het dagelijkse leven.


www.dorpshuisruurlo.nl

Reageer als eerste
Meer berichten