Onder toeziend oog van teller Jan Ras legt Frits Berendsen de keu aan voor het driebanden kampioenschap. Foto: Jan Hendriksen
Onder toeziend oog van teller Jan Ras legt Frits Berendsen de keu aan voor het driebanden kampioenschap. Foto: Jan Hendriksen (Foto: Jan Hendriksen)

'Driebanden een van de moeilijkste biljartsoorten'

RUURLO – Er heerst een serene rust in de zaal. Geconsenteerd bekijken de deelnemers voordat ze de keu 'aanleggen' hoe op het groene laken de drie ballen liggen. Vorige week faciliteerde de Ruurlose biljartvereniging De Naober in zaal De Tapperij de persoonlijke kampioenschappen (PK) driebanden van de Biljartbond Logo. Logo staat voor Lochem Goor en omstreken. Aan het kampioenschap namen 32 biljarters deel. Van de partij waren onder nadere Frits Berendsen van biljartvereniging De Naober uit Ruurlo, Harry Peters van biljartvereniging Gelster uit Gelselaar en Bertus Dinkelman en Henk Holmer van biljartvereniging De Groene Jager uit Barchem.

Door Jan Hendriksen

"Driebanden is een van de moeilijkste spelsoorten binnen de biljartsport", zo laten de wedstrijdleiders Roelof Wever uit Lochem en Johan Meijer uit Barchem van het kampioenschap weten. De Biljartbond Logo had biljartvereniging De Naober voor het eerst aangewezen als organisator van het PK driebanden. Aangezien De Naober geen geschikte locatie had werd er voor dit kampioenschap uitgeweken naar zaal De Tapperij. "Omdat we eind vorig jaar de finaledagen het PK van Ruurlo ook bij De Tapperij voor het eerst op vier biljarts hadden afgewerkt beschikten we dit jaar over de faciliteiten om dit kampioenschap eens in Ruurlo te organiseren", zo verklaarde de enige Ruurlose deelnemer Frits Berendsen. Berendsen die actief is voor biljartvereniging De Naober kwam tijdens dit PK uit in de tweede klasse van het toernooi die in in totaal in vier speelklassen was onderverdeeld naar gelang van het gemiddelde van de deelnemers. Frits Berendsen heeft bij het driebanden een gemiddelde van 0.315 caramboles. Iedere klasse telde acht deelnemers die elk tegen elkaar speelde waarbij in de eerste klasse twintig caramboles moesten worden gemaakt en in de vierde klasse tien met een maximaal aantal van veertig beurten. Biljartbond LOGO telt ruim 35 biljartverenigingen uit de regio Lochem en Goor variërend van Harfsen tot Neede en van Ruurlo tot Holten met in ongeveer duizend leden. "Daarmee zijn we de grootste bond in Nederland die niet aangesloten is bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB)", zo verklaart Roelof Wever. Driebanden is een spelsoort waarbij voor de carambole door de speelbal eerst drie banden moeten worden geraakt. Het is een spelsoort die in de Ruurlose onderlinge competitie niet wordt gespeeld. Frits Berendsen eindigde in de tweede klasse op een zevende plaats.

Winnaars
Winnaars van het toernooi werden in de eerste klasse Tinus Doornberg van biljartvereniging De Whee uit Goor, in de tweede klasse Herman Lonink van De Kruusweg uit Markelo, in de derde klasse Gerrit Bosscher van LBC uit Lochem en in de vierde klasse Gertie Kok van Touche uit Lochem.

reageer als eerste

Lees ook

Meer berichten