Bij dertig oorlogsgraven in Barchem brandde op Kerstavond kaarslichtjes. Foto: PR.
Bij dertig oorlogsgraven in Barchem brandde op Kerstavond kaarslichtjes. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Tony Ribbers brandt op kerstavond kaarslichtjes bij oorlogsgraven

Algemeen

BARCHEM/RUURLO – Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit het Friese Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland?

Door Jan Hendriksen

Hij zette een actie op via de Facebookpagina van Keep Them Rolling, met de gedachte als vijftien tot twintig mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders...De actie op sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan honderdveertig plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie? Maar in Barchem branden op initiatief van Barchemer Tony Ribbers al sinds 2007 kaarslichtjes op de oorlogsgraven.

Tony Ribbers is een oorlogsveteraan en heeft veel leed gezien in oorlogsgebieden en heeft ervaren dat leed en verdriet veel doet met families als er iemand overlijdt door oorlogsgeweld. Naar aanleiding daarvan begon Tony Ribbers in 2007 kaarsjes te zetten bij dertig oorlogsgraven in Barchem. "Ik wilde de mensen laten beseffen dat de vrijheid waar in wij leven veel leed en verdriet heeft gekend onder de nabestaanden van een ieder die is omgekomen door oorlogsgeweld in Nederland en er buiten en dat vrijheid niet vanzelf sprekend is en heel kostbaar is. De mensen waarbij ik de kaarsjes zet hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. En op kerstavond is het eigenlijk onze plicht om ook daar even bij stil te staan en een kaarsje te zetten en ze te bedanken en ook om de nabestaanden een gevoel te geven dat we elk oorlogsslachtoffer niet zijn vergeten. Ik doe dit niet alleen. Daarom wil ik ook alle vrijwilliger bedanken voor hun inzet in Nederland en er buiten. We hebben dit jaar weer duizenden kaarsjes gezet in Nederland, België, Duitsland. Engeland en Frankrijk. Dit gebaar is zo belangrijk en de nabestaanden vinden dit bijzonder mooi dat we op deze manier gedenken."T ony Ribbers roept dan ook een ieder ook op om op kerstavond even stil te staan en een kaarsje te zetten bij een begraafplaats in de buurt. "Wij gaan hiermee door en zullen eind dit jaar weer op kerstavond in Barchem en ook in Ruurlo een kaarsje laten branden bij de oorlogsgraven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo