Van de spelersgroep die Tweede Kerstdag aan de voorstelling deelnamen is een groot deel al vanaf 2007 van de partij. Foto: Jan Hendriksen.
Van de spelersgroep die Tweede Kerstdag aan de voorstelling deelnamen is een groot deel al vanaf 2007 van de partij. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Kroamschudd'n in Mariaparochie' een feest van herkenning in openluchttheater 't Galgenveld

Algemeen

'Kroamschudd'n in Mariaparochie' een feest van herkenning in 't Galgenveld

BORCULO/GELSELAAR – Het zijn alom bekende scenes en teksten die steevast jaarlijks weer een glimlach opleveren bij het zien van de korte animatiefilm uit 1988 of het bij het lezen van het 'stripboek' dat in 1990 verscheen. 'He, die verrekte leemde kerststall'n ok aaltied…….' en 'Hé, 't is ok aaltied 't zölfde-at 't 'n bétje slecht weer is, dan wil de waag'n neet pakk'n' of 'No, dan ku'j mooi help'n drukk'n'. Voor sommige mensen is het kerstgevoel niet compleet nadat men op kerstavond eerst de animatiefilm heeft bekeken of het stripboek 'Kroamschudd'n in Mariaparochie' heeft gelezen. Een kerstverhaal waarin geen woord Spaans voorkomt.

Door Jan Hendriksen

Tweede Kerstdag was het verhaal van de Twentse cabaretier Herman Finkers zelfs te zien en te beluisteren in openluchttheater 't Galgenveld in Borculo. Met dank aan de Gelselaarse toneelvereniging De Eendracht die de animatiefilm 'Kroamschudd'n in Mariaparochie' van Herman Finkers had omgezet in een toneelvoorstelling. En dat was voor menige bezoeker weer een feest van herkenning. Het was niet voor het eerst dat De Eendracht 'Kroamschudd'n in Mariaparochie' voor het voetlicht bracht. Tien jaar geleden kreeg De Eendracht toestemming van het impresariaat van Herman Finkers om het animatiefilm 'Kroamschudd'n in Mariaparochie' om te zetten naar een kort openluchtspel. Erve Brooks in Gelselaar was destijds de locatie waar De Eendracht met het initiatief scoorde. Vanuit verschillende organisatie van kerstmarkten kwam daarna de vraag of men op uitnodiging het spel ook wilde komen spelen. En dat was niet aan dovemansoren gevraagd. "Omdat de spelers en ook ik onverminderd enthousiast bleven gaven wij daaraan natuurlijk gehoor", zo verklaarde Bert Geerdink van De Eendracht. Tweede kerstdag, tussen een van de in totaal vijf voorstellingen die men speelde. De Eendracht trad in de afgelopen jaren op uitnodiging onder meer op in Ruurlo, Hengelo (G), Groenlo, Deventer, Diepenheim en zelfs ook in Mariaparochie. Geerdink liet weten dat het telkens weer een hele organisatie is om de gebouwtjes, attributen en levende have op de locaties te krijgen. In dit geval in het openluchttheater van 't Galgenveld. "Maar de reacties zijn zo positief en de publieke belangstelling is groot. We hebben het niet voor niets gedaan. En dat geeft ons allemaal een grote voldoening."

Vernoemd
Van de spelersgroep die tweede kerstdag aan de voorstelling deelnamen is een groot deel al vanaf 2007 van de partij. Dat geldt voor zowel de leden van De Eendracht als voor de band 'Heaven's Angels' die het spel muzikaal begeleidde. Bert Geerdink: "Helaas hebben we de laatste jaren ook definitief afscheid moeten nemen van mensen waarmee we altijd met veel plezier zijn wezen 'kroamschudd'n. We hebben Gerrit Roossink, Reinder Pot en Willem Bomhof daarom ook speciaal vernoemd in ons programmaboekje. Dat vonden we wel gepast."

Petje af
Voorzitter Gerard Nekkers van Stichting Openluchttheater 't Galgenveld had ook veel plezier beleefd aan 'Kroamschudd'n in Mariaparochie' in zijn 'eigen' openluchttheater die De Eendracht voor deze gelegenheid had gehuurd. Het was inmiddels alweer zeven jaar geleden dat de stichting zelf het 'originele' kerstverhaal voor het voetlicht had gebracht in het openluchttheater. Nekkers: "Petje af voor dit initiatief. Het vergt veel voorbereiding en je doet een beroep op een grote groep vrijwilligers op dagen die mensen veelal in familiekring doorbrengen."

Afwisselend
Naast het ludieke kerstspel presenteerde De Eendracht ook een afwisselend muzikaal programma. Zo trad onder meer dialectzanger Herman Riethorst op evenals Half Gas (dialectrock), Sabrina (Ierse folk en pop) en June (populaire muziek) en konden kinderen zich laten schminken. De catering werd verzorgd door vrijwilligers van openluchttheater 't Galgenveld.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant