Peter Nieuwenhuis met het bronzen beeld van Willem V. Foto: Rob Weeber
Peter Nieuwenhuis met het bronzen beeld van Willem V. Foto: Rob Weeber

Financiering bronzen beeld Stadhouder Willem V rond

Algemeen

BORCULO - Er ligt al een tegel aan het Muraltplein met het jaartal 1777 erop, zijnde het jaar waarin stadhouder Willem V de Heerlijkheid Borculo kocht en in het kasteel een stoeterij vestigde. Met dat feit raakte hij onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Borculo. Het zorgde er tevens voor dat koning Willem Alexander nog steeds de titel Heer van Borculo draagt. Op 8 maart 2018 krijgt Willem V zijn bronzen standbeeld bij de Joriskerk aan het Muraltplein in Borculo.

Willem V was de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hij liet na zijn dood zeker geen grote heldendaden na en is bij het grote publiek dan ook minder bekend dan zijn zoon Willem VI die zich in 1815 tot koning Willem I uitriep. Willem V maakte meer vijanden dan vrienden en werd door de Franse overheersers in 1795 naar Londen verbannen, waarna de Bataafse Republiek werd uitgeroepen. In 1801 deed Willem V afstand van zijn rechten als erfstadhouder en erkende de Bataafse Republiek, waarna hij schadeloos werd gesteld door de Fransen. Hij stierf in 1795 en werd in 1958 vanuit Brunswijk herbegraven in de Nieuwe Kerk in Delft. Ook de toenmalige koningin Wilhelmina had weinig respect voor hem, getuige het feit dat zij niet aanwezig wilde zijn bij de herbegrafenis.
Peter Nieuwenhuis van de Historische Vereniging Borculo heeft de financiering voor het beeld van Willem V rond. Afgelopen augustus maakte hij het bedrag van 10.000 euro bekend dat ervoor nodig was. Inmiddels is dat bedrag binnen en staat de onthullingssdatum vast. Daarmee is voorlopig een einde gekomen aan de uitbeelding van de geschiedenis van (de Heerlijkheid) Borculo, welke begon met het de laatste Berkelschipper Willem Keizer. Het tijdstip op 8 maart 2018 is nog niet bekend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo