Met veel machtsvertoon werd door  FK Brodarac vorig jaar de titel voor de neus van grootmachten als Partizan en Rode Ster weggekaapt hetgeen het team een plek in de UEFA Youth League opleverde. Foto: PR
Met veel machtsvertoon werd door  FK Brodarac vorig jaar de titel voor de neus van grootmachten als Partizan en Rode Ster weggekaapt hetgeen het team een plek in de UEFA Youth League opleverde. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Bezetting Karel Stegeman Toernooi 2018 rond

Algemeen

34ste editie telt vier debutanten

RUURLO - De 34ste editie van het Karel Stegeman Toernooi voor O19 teams van voetbalvereniging Ruurlo telt volgend jaar tijdens het Pinksterweekeinde (19, 20 en 21 mei) maar liefst vier debutanten, te weten 1.FC Union Berlin uit Duitsland, Ceilândia ES uit Brazilië, SK Slovan Bratislava uit Slowakije en FK Brodarac uit Servië. Daarnaast zal FC Twente na een afwezigheid van twee decennia weer tot het deelnemersveld van twaalf teams behoren.

Sparta Rotterdam, Halmstads BK (Zweden), NK Lokomotiva Zagreb (Kroatië), Kalmar FF (Zweden), KV Mechelen (België) en NAC Breda kwalificeerden zich dit jaar tijdens het Karel Stegeman Toernooi op basis van hun prestatie al voor de editie van 2018. Zij werden hierdoor al in een eerder stadium uitgenodigd. En natuurlijk neemt de organiserende VV Ruurlo zelf ook deel aan het toernooi. Met Sparta Rotterdam, de winnaar van dit jaar, NAC Breda en VV Ruurlo O21 vormt FC Twente het Nederlandse kwartet dat de strijd zal moeten aangaan met een aantal zeer sterke buitenlandse teams waaronder de kampioenen van Kroatië (NK Lokomotiva Zagreb) en Servië (FK Brodarac). FK Brodarac is de regerend O19 kampioen. Met veel machtsvertoon werd vorig jaar de titel voor de neus van grootmachten als Partizan en Rode Ster weggekaapt hetgeen het team een plek in de UEFA Youth League opleverde. In deze Champions League voor O19 teams is FK Brodarac inmiddels tot de derde ronde doorgedrongen door in eerdere rondes de kampioenen van Israël en Georgië uit te schakelen.
1.FC Union Berlin promoveerde dit jaar aan het einde van het seizoen 2016/17, na hun kampioenschap, naar de Junioren Bundesliga Nord/Nordost. De promovendus heeft een tijdje nodig gehad om aan het niveau van de Bundesliga te wennen, maar recent won het team echter thuis met 2-1 van VfL Wolfburg en lijkt daarmee de weg naar boven te hebben ingeslagen.
Met Braziliaanse Ceilândia ES debuteert een club uit het voetballand bij uitstek. Ceilândia speelt in één van de competities van 27 deelstaten, het Federaal District. De competitie in deze deelstaten loopt op zijn eind en Ceilândia heeft hierin de finale bereikt door in de kwartfinale Cruzeiro na strafschoppen en in de halve finale Legião met 2-1 te verslaan. In de finale bleek Ceilândia wederom de sterkste en won deze keer van Elite Paranoá.
SK Slovan Bratislava is met 24 kampioenschappen, negentien bekerwinsten, negen Intertoto Cups en een Europacup II in de prijzenkast een absolute grootmacht in het Slowaakse en voorheen Tsjechoslowaakse voetbal. Het aan het KST deelnemende team heeft ook diverse landstitels weten te winnen en staat op dit moment na zeventien wedstrijden met 34 punten op de tweede plaats in de competitie.

In overzicht ziet het deelnemersveld voor het KST 2018 er als volgt uit: België: KV Mechelen; Brazilië: Ceilândia EC; Duitsland: 1.FC Union Berlin; Kroatië: NK Lokomotiva Zagreb; Nederland: FC Twente, Sparta Rotterdam, NAC Breda, VV Ruurlo U21; Servië: FK Brodarac; Slowakije: SK Slovan Bratislava; Zweden: Halmstads BK, Kalmar FF.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant