Midwinterhoornblazers uit Kotten bij boerderij Lievestro. Foto: PR.
Midwinterhoornblazers uit Kotten bij boerderij Lievestro. Foto: PR. (Foto: Jan Hendriksen)

Volop folklore tijdens Midwinterhoarnwandeling

RUURLO – Ze waren op de eerste adventszondag weer massaal naar hartje Achterhoek gekomen. De midwinterhoornblazers en de wandelaars voor de inmiddels alweer negentiende editie van de Reurlse Midwinterhoarnwandeling die zondag vanaf Pannenkoekenboerderij De Heikamp plaatsvond. Om precies in aantallen te zijn: 32 midwinterhoornblazers en 803 wandelaars.

Door Jan Hendriksen

In de komende vijf weken heeft men in de regio elk weekeinde weer de keus uit diverse wandelingen die begeleid worden door het sonore geluid van de hoorns. In 1999 en in de eerste jaren daarna had Ruurlo het alleenrecht. Maar anno 2017 worden er op de eerste adventszondag meerdere midwinterhoornwandelingen in de regio gehouden. Maar nog steeds is de Ruurlose wandeling zeer in trek. En dat komt mede door het grote aantal midwinterhoornblazers die er tijdens de wandeling te horen zijn. En natuurlijk ook door de prachtige routes die door het Ruurlose bosgebied worden uitgezet. En die werden dit jaar niet overstemd door het motorgeronk vanuit de Hengelose windrichting door een off-the-roadrit.

Dat de wandelafstanden over zes, dertien en achttien niet altijd precies kloppend zijn en voor enige verwarring zorgden nam menige wandelaar op de koop toe. Het was zondag miezerig en waterkoud. Gegroepeerd warmden midwinterhoornblazers zich even aan een vuurkorf voordat men beurtelings blies. Want dat schrijft de traditie voor. Bij De Heikamp liet Bertus Bannink van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers zien hoe van van stuk berkenhout een midwinterhoorn wordt gemaakt. Over de herkomst van het midwinterhoornblazen doen verschillende verhalen de ronde. Was het een oud heidens gebruik om de geesten te verjagen en het licht terug te halen zoals bij de Germanen gebeurde tijdens joelfeesten? Of werd de hoorn gebruikt door de boeren als ze burenhulp nodig hadden?

Onderduikers
Bertus Bannink: "Uit overleveringen weten we dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de midwinterhoorn werd gebruikt om waarschuwingssignalen te geven. In het oosten van ons land werden smokkelaars op deze manier gewaarschuwd voor de marechaussee. Ook weet men dat in de Tweede Wereldoorlog de midwinterhoorn eveneens als waarschuwingssein werd gebruikt om onderduikers te waarschuwen als er gevaar dreigde." Menige wandelaar mocht van Bertus Bannink even de 'happe' (mondstuk) van de hoorn aan zijn lippen zetten. En zie er zaten 'talenten' tussen. Er waren er zelfs die een midwinterhoorn kochten. Daarvoor hadden Claudy Melchers, Irma Buunk, Jolanda Hulshof, Ellen Pasman en Gerjanne Wezinkhof uit Ruurlo en Anja Dibbelink uit Geesteren geen belangstelling voor. De schoenen en laarzen van de zes vrouwen waren flink bespeurd door de modderige zand- en bospaden. Maar daar treurden de 'dames' absoluut niet om. Na flink doorgestapt te zijn viel men De Heikamp binnen voor een welverdiende versnapering. Intussen genoten op de rustlocatie bij boerderij Lievestro van de familie Ten Arve aan de Zelhemseweg Connie van Woudenberg (56) en Riky te Mebel (80) uit Borculo van een warme goed gevulde kop erwtensoep. Beide buurvrouwen liepen zondag de route van dertien kilometer. "Maar we kwamen ook routebordjes tegen waarop vijftien kilometer stond vermeld. En dat was wat verwarrend." Van Woudenberg laat weten dat haar man Henk ook medewerking aan de wandeling verleent. "Hij is een van de midwinterhoornblazers." Want naast de Reurlse Midwinterhoarnblaozers waren ook blazers van groepen uit Aalten, Kotten en Geesteren actief. De organisatie van de Reurle Midwinterhoarnwandeling was ook dit jaar weer in handen van Staatsbosbeheer, Buurtvereniging De Bruil en Omstreken, de Reurlse Midwinterhoarnblaozers. Pannenkoekboerderij De Heikamp en VVV Ruurlo. Dineke Vrielink van VVV Ruurlo was na afloop van de wandeling zeer tevreden over het verloop. "Ondanks de mindere weersomstandigheden zijn we zeer content met het aantal deelnemers. Op naar het vierde lustrum van de wandeling die volgend jaar op zondag 2 december plaats", zo laat Vrielink vanuit het getraliede kassahokje weten.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>