Burgemeester Van Oostrum ontvangt de kinderen voor het ontbijt op het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens
Burgemeester Van Oostrum ontvangt de kinderen voor het ontbijt op het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens

Het moet wel allemaal op hoor!

Kinderen Op d'n Esch ontbijten met de burgemeester

EIBERGEN/BORCULO - Donderdag al vroeg in de ochtend is het een drukte van belang in het gemeentehuis in Borculo. Meester Patrick Michorius komt, met zijn 29 leerlingen van groep acht van basisschool Op d´n Esch uit Eibergen, ontbijten op het gemeentehuis. Ze zijn hiervoor uitgenodigd door de burgemeester van Berkelland: Joost van Oostrum. Het ontbijt hebben ze zelf mee genomen. Binnen korte tijd zijn de tafels in het restaurant van het gemeentehuis gevuld met bruine boterhammen, krentenbollen, kuipjes boter, kaas, jam, hagelslag, cervelaatworst, melk en warm water voor thee.

Door Rob Stevens

De uitnodiging voor het ontbijt is in het kader van de het Nationaal Schoolontbijt. De actie onderstreept het belang van een goed en gezond ontbijt om de dag te beginnen. Elk jaar wordt in de actieweek een andere school op het gemeentehuis uitgenodigd. De actie wordt landelijk ondersteund door een aantal voeding-gerelateerde instanties zoals: het voedingscentrum, jongeren op gewicht, de maag lever darm stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
De burgemeester verwelkomt de kinderen in het restaurant, wijst ze op de gedekte ontbijttafels, en drukt ze op het hart: "Het moet wel allemaal op hoor! Wie van jullie hebben er al ontbeten?" Een vijftal kinderen steekt de vingers op. Op de vraag aan een van de jongens wat deze bij het ontbijt op zijn brood heeft, antwoordt deze: "Filet Americain." Laat dat nou net niet op de ontbijttafels staan. En op de vraag met hoeveel boterhammen leerlingen de dag starten, gaan in de meeste gevallen één of twee vingers omhoog. Maar bij één leerling een hele hand met vingers.
Aan de vijftiende editie van dit landelijke ontbijtevenement doen 520.000 kinderen mee op zo'n 2.720 basisscholen. Bijna 270 burgemeesters ontvangen in de ontbijtweek een schoolklas op het stadhuis. In heel Gelderland ontvangen de burgemeesters van 39 gemeenten schoolkinderen uit de buurt voor een gezamenlijk ontbijt op het stadhuis. De burgemeesters betalen dan symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan het goede doel, dit jaar het Jeugdcultuurfonds. Deze stichting maakt het mogelijk dat ook kinderen uit gezinnen waar weinig geld is lessen op kunst en cultuurgebied kunnen volgen en kunnen sporten.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste basisscholieren dagelijks ontbijten: 95%. Ze doen dat ook nog vaker dan een half jaar geleden met een volkorenboterham. Met 45% heeft het volkorensneetje de eerste plaats veroverd op de tarweboterham (36%). Aan de andere kant blijf chocoladebeleg met 39% veruit favoriet na vleeswaren (21%), kaas (16%) en jam, honing of stroop (10%). Groente en fruit maakt nog nauwelijks deel uit van het ontbijt: gekeken naar de lunch, avondmaaltijd en tussendoortjes eten schoolkinderen 1% van hun groente bij het ontbijt en 5% van het fruit. Om die reden halen ze vaak niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>