Wetterhoun Melle is kampioen geworden. Foto: Lies Waanders
Wetterhoun Melle is kampioen geworden. Foto: Lies Waanders

Wetterhoun Melle Nederlands Kampioen

Algemeen

BORCULO - De wetterhoun (spreek wetterhoen) is een eeuwenoud Fries hondenras en van oorsprong de bewaker van het boerenerf. Op het erf schooiert hij het liefst langs de rietkragen en waterranden op zoek naar ongewenste indringers, zoals muizen en ratten. Maar daarnaast is het ook een ongelooflijk lieve, verdraagzame en waakzame familiehond, tenminste als we Lies Waanders uit Borculo mogen geloven. Zij is helemaal verknocht aan haar tweede wetterhoun en begint geen dag zonder een flinke wandeling met haar zwarte reu Melle. Wat ze echter niet kon bevroeden toen ze puppy Hielke, zoals zijn geboortenaam luidde, uitzocht, was dat het rashondje van uitzonderlijke klasse was. Melle's bouw en uitstraling vielen echter al snel op en toen later ook via de Raad van Beheer bleek dat hij de aanduiding HD-A kreeg met Norbergwaarde 40, ED vrij was en botafwijking 0 had, was zijn status snel gevestigd.

Na lang wikken en wegen ging Lies in op de uitnodiging voor deelname aan een hondententoonstelling in Zwolle. Daarbij bleef het echter niet en zondag 5 november streed reu Melle mee voor het Nederlands kampioenschap beste reu van het ras in de Open klasse.
Het ras is relatief klein in Nederland met zo'n 900 honden. Melle is de eerstgeborene uit een nestje in Neede en kwam in april 2015 ter wereld. De reu was met zijn 650 gram geboortegewicht toen al bovengemiddeld en viel direct op bij de eerste bezichtiging. Na acht weken mochten Lies en haar man Martin de pub meenemen en zo'n zeven maanden later lieten ze hem keuren op raskenmerken en gezondheid. Er kwam toen al uit dat de hond voor zijn leeftijd een unieke hond was en dat men hem graag op de tentoonstellingen wilde zien. "Toen Melle anderhalf jaar oud was, hebben we voor het eerst meegelopen op een hondententoonstelling", begint Lies, "hoewel dat helemaal niet ons doel was. We wilden gewoon weer een lieve hond na het afscheid van onze eerste wetterhoun Jochem die 12,5 jaar is geworden. Tot onze verbazing werd Melle eerste met de kwalificatie 'Uitmuntend', een vermelding die alleen geldt voor honden die de potentie hebben om kampioen te worden. Daar verdiende Melle ook zijn eerste officiële kampioenspunt. We kregen toen als snel vanuit de NVSW (Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen de vraag om Melle als dekreu te gebruiken, maar daar moesten we eerst goed over nadenken. Op dat moment hadden we geen benul van zijn gezondheidsstatus met betrekking tot bijvoorbeeld HD en ED en ik wilde in geen geval het risico lopen dat Mello minder goede eigenschappen zou doorgeven aan het ras. Uiteindelijk bleek ook zijn gezondheid in alle opzichten uitmuntend te zijn."
Afgelopen oktober liep Melle weer twee shows in Zwolle en verdiende zijn tweede en derde kampioenschapspunt met de vermelding Uitmuntend. Na het behalen van vier kampioenspunten mag men de hond 'kampioen van zijn ras' noemen. Die kans werd geboden in Bleiswijk afgelopen zondag. De verwachtingen waren hoog, maar niet onterecht. Reu Melle mag zich kampioen van Nederland noemen!
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant