Het strohuis van Pim Hondeveld staat in de tuin van zijn eigen woning in Gelselaar. Foto: Richard Stegers
Het strohuis van Pim Hondeveld staat in de tuin van zijn eigen woning in Gelselaar. Foto: Richard Stegers Foto: Richard Stegers

Duurzame Huizenroute trekt belangstellenden

Algemeen

Praktijkvoorbeelden geven inspiratie

Door Richard Stegers

BERKELLAND - Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat is het uitgangspunt van de Duurzame Huizenroute. Er zijn tal van mogelijkheden om een woning of bedrijfspand te verduurzamen. Afgelopen zaterdag konden belangstellenden praktijkvoorbeelden zien tijdens de Duurzame Huizenroute. In de gemeente Berkelland waren twee bijzondere huizen te bezoeken. In Gelselaar kon inspiratie worden opgedaan bij het strohuis van Pim Hondeveld, terwijl in Geesteren de familie Tenhagen de deuren van hun energiezuinige boerderij openstelde voor publiek.

Duurzaamheid in combinatie met energiebesparing is hot. Mensen gaan er steeds bewuster mee om. Vanwege het financiële voordeel in de vorm van een lagere energierekening, maar ook het positieve effect op het milieu speelt een rol. De opwarming van de aarde moet een halt worden toegeroepen, daar is iedereen het over eens. Iedereen kan een steentje bijdragen. Door maatregelen te treffen is het mogelijk een energiezuinig of zelfs energieneutraal huis te creëren. Dat is goed voor het klimaat en de portemonnee. De deelnemers van de Duurzame Huizenroute verkondigden deze boodschap met verve. De bezoekers waren onder de indruk. "Het werkt heel goed om de maatregelen en het effect daarvan echt in de praktijk te zien. Dat geeft toch een ander gevoel", vertelde Monique Jansen. Zij was samen met haar partner Jeroen Duvaloois te gast bij de familie Tenhagen in Geesteren. Monique en Jeroen lieten zich informeren over het 'nieuwe stoken'. "We hebben onlangs een ander huis gekocht en dat moet flink opgeknapt worden. Dan kijk je automatisch naar hoe je de woning wilt verwarmen. Het liefst natuurlijk zonder gas, dan ben je toekomstgericht bezig." Bij Ewald Tenhagen zijn ze aan het juiste adres. Hij is zakelijk actief als de Kachelbouwer en zit er zelf ook warmpjes bij. Hij maakt in zijn fraai verbouwde en goed geïsoleerde boerderij (een voormalige schuur) gebruik van verschillende warmtebronnen, waaronder een Finse massakachel en een pelletkachel. "Deze kachels zijn sfeervol, hebben een erg schone verbranding en geven de warmte langzaam af. Dat werkt ideaal." Tenhagen heeft geen gasaansluiting meer. De warmte van de kachels wordt voor verschillende doeleinden benut, ook voor tapwater en om te koken. "Er is veel vraag naar 'gaskraan dicht oplossingen', gezien de recente ontwikkelingen.", aldus Ewald Tenhagen. De boerderij bestaat uit een houtskeletconstructie met speciale papiervlokken als isolatiemateriaal. De familie wil ook nog zonnepanelen plaatsen. De gasten reageren enthousiast. "Het is voor ons een mooi voorbeeld wat de mogelijkheden zijn, heel leerzaam. Het verhaal erbij biedt inspiratie om zelf ook aan de slag te gaan."

Strohuis
In Gelselaar werd zaterdag het strohuis van Pim Hondeveld eveneens goed bezocht tijdens de Duurzame Huizenroute. De geïnteresseerden waren verrast en keken hun ogen uit in de proefwoning. "Met geperste stroblokken kunnen natuurlijke, gezonde en zeer betaalbare huizen worden gemaakt", doceerde de bedenker. "Het is hét bouwmateriaal voor de toekomst." Stro is een restproduct van graan, overal beschikbaar en daardoor uitermate duurzaam. Verder heeft het een hoge isolatiewaarde. Het energieverbruik is minimaal en door de natuurlijke ventilatie heerst een gezond binnenklimaat in de woning. "Het concept slaat aan, er is sprake van een stroomversnelling", vertelde Hondeveld aan de bezoekers. "Het gaat de goede kant op. We hebben al verschillende prijzen gewonnen en ons systeem met stroblokken wordt ook in de praktijk toegepast, zelfs in het buitenland. Bij huizen maar ook scholen en bedrijfspanden. Dat komt door de vele voordelen waaronder een korte bouwtijd. De belangstellenden vonden het razend interessant. "Als ik nog een keer nieuw ga bouwen, ga ik hier serieus naar kijken", liet een bezoeker zich ontvallen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant