CP-voetbaldag in Gelselaar. Foto: Stichting Doelpunt
CP-voetbaldag in Gelselaar. Foto: Stichting Doelpunt

Stichting Doelpunt houdt CP-voetbaldag

Algemeen

GELSELAAR - De Stichting Doelpunt zet zich in om kinderen van 6-16 jaar met een motorische of meervoudige beperking op aangepast niveau te laten voetballen. De praktijk leert dat veel voetbalverenigingen geen mogelijkheden hebben om dergelijke kinderen in hun bestaande elftallen in te passen en bovendien veelal geen G-voetbalelftal hebben. Het gevolg is dus dat kinderen met een motorische beperking niet toegelaten kunnen worden als lid. Maar zelfs al is er wel sprake van G-voetbal binnen een club, dan nog is de bekendheid daaromtrent te gering en draait het bovendien hoofdzakelijk om kinderen met een geestelijke beperking en niet met een motorische. De Stichting Doelpunt heeft zich het lot van deze doelgroep aangetrokken en is al zeven jaar bezig met de promotie van het voetbal in de Achterhoek en Twente. Zondag 12 november houdt zij daarom wederom een CP-voetbaldag, in Gelselaar.

Door Rob Weeber

Een van de bestuursleden en oprichters van de stichting is Erna Koeslag uit Gelselaar. Haar zoon Rick (15 jaar) heeft de hersenaandoening Cerebrale Parese (CP) en voetbalt al sinds zijn 5e jaar met heel veel plezier. Hij maakt zelfs deel uit van de paralympische selectie JO17. Toen zij zag hoe lastig het was voor kinderen met een motorische beperking om te kunnen voetballen, richtte ze samen met haar man Jeroen en medebestuursleden Gerard Stokkink, Ingrid Stokkink-Krebbers en Wim Hondelink de Stichting Doelpunt op. Het G-voetbal moest op de kaart.
Het begon met het organiseren van een familiedag bij een BVO (Betaalde voetbalorganisatie). Met name Heracles Almelo, De Graafschap en FC Twente zijn in die begintijd tot grote steun geweest om kinderen met een beperking te laten genieten van het voetbal. Daarna werd de jaarlijkse CP-voetbaldag die dit jaar voor de derde keer plaatsvindt, in samenwerking met de KNVB CP-voetbal en de verenigingen EGVV en DEC'10 gehouden. Plaats van handeling is zoals ieder jaar de velden van EGVV in Gelselaar. Aanwezig zijn de nationale selecties van JO15, JO17 en JO19. De selectie-elftallen trainen in de ochtend en spelen vanaf 13.30 uur de wedstrijden. De tegenstanders zijn spelers van DEC'10, een combinatieclub van jeugd uit Gelselaar en Diepenheim. Er wordt gespeeld volgens de regels van het CP-voetbal. Er staan veertien man op een veld van 75 x 55 meter. Ook het doel is kleiner, 5 x 2 meter. Tussen de trainingen en de wedstrijden wordt in de middagpauze een demonstratie verzorgd door Rowdy Heinen, freestyle voetbalkunstenaar en Nederlands Kampioen 2013 en 2016.
De Stichting Doelpunt nodigt iedereen van harte uit om op zondag 12 november te komen kijken in Gelselaar. "Het zou een geweldige stimulans zijn voor de bestuursleden en hun ambassadeurs Bas Nijhuis en Arnold Bruggink die zich het gehele jaar door belangeloos inzetten. Maar ook voor de sport is het goed dat het snel uit de onbekendheid treedt", aldus de organisatie.
Wie meer wil weten over de stichting en haar werkzaamheden of over de mogelijkheid tot sponsoring, kan terecht op: www.stichtingdoel.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant