De familie Buunk werd evenals vier jaar geleden winnaar in de categorie mooiste verlichting. Foto: PR.
De familie Buunk werd evenals vier jaar geleden winnaar in de categorie mooiste verlichting. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Veel en mooie figuratie tijdens 'Broek en Bruil verlicht'

Algemeen

RUURLO – Natuurlijk hadden grotendeels alle bewoners hun boerderijen en woningen zo subtiel mogelijk in het 'kunstlicht' voor de verlichtingsroute 'Broek en Bruil verlicht' gezet. Sommigen fel van karakter anderen van 'zachtaardiger' aard. En dat leverde afgelopen weekeinde een prachtig schouwspel op. Maar sommige families en buurten hadden veel meer dan dat gedaan. Groot was namelijk de figuratie en creativiteit. En die werd dit jaar extra beloond. En dat was meer dan terecht.

Door Jan Hendriksen

Creativiteit en zelfwerkzaamheid is hen niet vreemd: de bewoners van de Morsdijk die zich voor 'Broek en Bruil verlicht' verenigd hadden in 'De Morsdijkers'. Figuratief waren de bewoners uit 't Ruurlose Broek afgelopen weekeinde, evenals bij vorige edities van 'Broek en Bruil verlicht,' weer nadrukkelijk aanwezig langs de 42 kilometer lange verlichtingsroute. Er was namelijk een heus indianen- en cowboydorp verrezen aan de 'dijk' onder het motto 'Herrie op de Prairie'. Links van de weg hadden de cowboys op de hoek met de Foekendijk een grote saloon gebouwd. Rechts van de 'dijk' hadden de indianen hun kampement opgebouwd en reden ze evenals de cowboys op hun paarden rond. Verder had men onder meer grote tipi tenten en een totempaal opgebouwd. Cactussen stonden samen met de dromenvangers en silhouetten van cowboys en indianen langs de gehele Morsdijk verspreid. Met bijna dertig buurtbewoners waren ze alle drie avonden van de partij. "Er is daardoor een hechte band tussen de buurtbewoners ontstaan. Maar we gingen elke avond een ludieke strijd op leven en dood met elkaar aan", zo liet buurtbewoner Robert Hendriksen zondagavond met een grote glimlach weten. En het resultaat mocht er zijn. 'De Morsdijkers' werden door de juryleden van 'Diekhook in 't Lech' uit Borculo als winnaars aangewezen. En dat was meer dan terecht zonder anderen te kort te doen. Ludiek was ook de creatie van de 'Witte Wieven' van toneelvereniging Steeds Beter uit buurtschap De Bruil. De 'wieven' joegen de automobilisten de stuipen op het lijf. Dat gold eveneens voor de creatie van enkele bewoners van de Kaapdijk met als thema 'Thriller'. Een voortvloeisel uit de Ruurlose allegorische optocht van afgelopen september waaraan een aantal buurtbewoners met de groep 'De Vosheuvel' deelnam. De familie Buunk van boerderij De Ribbert aan de Kaaldijk werd met het thema 'Van boerderij naar kinderspelerij' eerste in de categorie 'Mooiste verlichting' gevolgd door de familie Hendriksen van boerderij 'Muldershuus' aan de Zelhemseweg en door de families Eisink en Weg aan de Kaapdijk. De 'Verlichtingscommissie' van 'Broek en Bruil verlicht' bestaande uit leden van de buurtverenigingen 't Broek en Omstreken en De Bruil en Omstreken keken zondagavond met alle tevredenheid terug op de verlichtingsroute. "Ruim 850 auto's gingen van start. En daar zijn de nodige zwartrijders nog niet bij meegeteld. Op het laatst moment hebben we enkele zandwegen uit de route genomen om die niet te beschadigen. Maar verder is alles prima verlopen", zo liet Linda Olthuis van de organisatie weten.

De eerst prijs in de categorie figuratie ging naar 'De Morsdijkers'. Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo