Vincent van Vliet begeleidt Laura Leferink haar op gitaar. Foto: PR
Vincent van Vliet begeleidt Laura Leferink haar op gitaar. Foto: PR

Muziekles voor kinderen in Cambodja

Algemeen

BORCULO - In Cambodja leven kinderen vaak in grote armoede. Voor zangeres Laura Leferink en Vincent van Vliet de reden om deze groep te helpen. Daarom willen ze drie weken naar het Aziatische land om Engelse muziekles te geven.

Door Susanne ten Have

Laura Leferink is pas 19 jaar, maar weet al goed wat ze wil. Na haar afstuderen aan de Podium Academie Twente aan het ROC in Almelo neemt ze een tussenjaar, voordat ze aan het Enschedese conservatorium begint. Want samen met haar vriend, gitarist en ook conservatorium student Vincent van Vliet wil ze Cambodjaanse straatkinderen de Engelse taal leren. "Het zijn letterlijk en figuurlijk kinderen van de straat. De kans op onderwijs is daar erg klein, vooral meisjes worden daarvan buitengesloten. Die moeten van hun ouders op straat bedelen", legt Laura uit.

Apennootje
Tijdens haar studie aan de Podium Academie Twente zette Laura samen met Joy Hofhuis hun bedrijfje Apennootje op. Ze produceerden een cd met Nederlandstalige liedjes over pesten en vriendschap. Speciaal voor jonge kinderen in de onderbouw van het basisonderwijs. Laura: "Maar Joy redt het helaas niet om mee te gaan in verband met andere verplichtingen." Daarom gaat Laura samen met haar vriend Vincent. De 21-jarige conservatorium student hielp de beide meiden met het maken van hun cd. Een logische keuze, volgens Vincent en Laura. Op drie scholen in de stad Siem Reap geven ze Engelse les, met behulp van hun zelfgeschreven muziek. De kinderen die ze daar willen bezoeken zijn in de leeftijd van 4 tot 14 jaar oud, vertelt Laura. "Het gaat allemaal in kleine stapjes. De Engelse taal is voor hun niet vanzelfsprekend zoals voor ons. We beginnen eerst met benoemen van de armen, benen, links en rechts. Ook de kleuren komen aan bod en tijdens de laatste les spelen wij het spel Twister. Of echte oud-Hollandse spelen als stoelendans en koekhappen", legt Laura uit. De tante van de Borculose woont in de stad en zette daar ook de drie scholen op die zij straks willen bezoeken. "Zodoende is het voor ons ook makkelijker om de kinderen daar te bereiken, omdat mijn tante daar al woont. Het is ook wel zo vertrouwd, natuurlijk."

Doneeractie
Het enige wat het tweetal rest is om voldoende geld bij elkaar te krijgen voor de reis en het verblijf. Daarom geven ze op 26 november een benefietconcert. "Alleen de locatie is op dit moment niet bekend", vult Laura aan. "Verder willen wij ze ook wat kunnen geven, zoals een T-shirt of een zelfgemaakt muziekinstrument. Dan houden de kinderen daar er ook een leuke herinnering aan over." Wie Vincent en Laura een bijdrage wil geven voor hun project in Cambodja, kan dit doen via doneeractie.nl/apennootje-brengt-educatie-en-muziek-naar-cambodja. Als ze voldoende geld bij elkaar krijgen dan vertrekt het tweetal op 8 december voor hun drie weken durende avontuur. Info op Facebookpagina Apennootje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant