Werk van Joop van Veen. Foto: Henk Viscaal
Werk van Joop van Veen. Foto: Henk Viscaal

Joop van Veen exposeert bij KunstKring Ruurlo druktechnieken en sculpturen

RUURLO - De KunstKring Ruurlo heeft de kunstenaar Joop van Veen uitgenodigd om zijn veelzijdig werk te exposeren in het Kulturhus in Ruurlo. De uitnodiging is op te vatten als een geschenk. Joop is dit jaar 80 geworden. Het accent van de expositie zal liggen op zijn druktechnieken en sculpturen in hout en steen. De feestelijke opening vindt plaats op vrijdag 29 september, waarna de tentoonstelling voor publiek gratis toegankelijk is van 2 oktober tot en met 23 november op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Het Kulturhus staat aan de Nieuwe Weg 5 in Ruurlo.

Joop startte zijn creatieve loopbaan in de Gruitpoort in Doetinchem. Onder leiding van Geert Lebbink hakte, vijlde en polijstte Joop gedurende een aantal jaren in hout. Verschillende sculpturen uit evenzoveel verschillende houtsoorten ontstonden. Later heeft Liesbeth Crooymans hem bij het vormen van steen de weg gewezen.
De eerste expositie die voor Joop werd georganiseerd door atelier M22238 in Ruurlo was in 2001 in de gelijknamige galerie en was samengesteld uit monoprinten. Later zouden etsen, zeefdrukken en linosneden volgen.
Joop is een doorzetter en perfectionist en dat is bij dit werkoverzicht overduidelijk te zien. Een vaste regelmaat en werklust leveren mooie resultaten op. Joop is er het levende bewijs van dat In ieder mens onvermoede mogelijkheden en talenten verborgen liggen.
Was het toeval dat Joop een model meebracht voor de boetseergroep naar Ruurlo? Hij zat erbij en keek ernaar, totdat de toenmalige leraar, Henk Göbel, hem vroeg mee te doen. Ook deze techniek wist hij zich eigen te maken. Na de boetseerperiode ging Joop onder leiding van Béa Verheul aan de slag met zeefdrukken, monoprinten, etsen, linoleum en houtsneden. Inmiddels al met al zo'n 20 jaar. Aan al deze vormen van creatieve uitingen voegde Joop nog een laatste toe, het maken van collages. Met eindeloos geduld werden zorgvuldig bewaarde werken verknipt en versneden, gerangschikt tot dat wat het beeld in zijn verbeelding moest zijn en blijven. Momenteel doet de creatieve alleskunner in atelier M 22738 mee met een model-tekengroepje en daarmee is voor hem de cirkel rond.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>