'Harry van de Haane' schutterskoning van Ruurlo

RUURLO – "De haan is dood, de haan is dood, de haan is dood, de haan is dood, hij kan niet meer zingen kiek hoerie kiek hoera, hij kan niet meer zingen kiek hoerie kiek hoera, de haan is dood, de haan is dood." Wie kent deze klassieker van de Ruurlose zanger Hein Migchelbrink van The Spitfires niet. Spontaan werd het lied zondagmiddag rond de klok van vijf op het feestterrein van Blikmansweide door Willy Meulenveld ingezet. En dat was heel toepasselijk en origineel. Ruurloër Harry Kasteel, beter bekend als 'Harry van de Haane' had namelijk met een welgemikt schot de laatste resten van de romp van de houten vogel bij het vogelschieten tijdens de Septemberfeesten naar beneden weten te halen.

Door Jan Hendriksen

Onder luid gejuich nam Kasteel (75) de felicitaties van zijn mede schutters in ontvangst. Christa Meulenveld werd tot Koningin gekroond en de twaalfjarige Jorn Essink tot Jeugdprins. "Niet te geloven", was de eerste reactie van de kersverse nieuwe 'Koning van Reurle'. Het vogelschieten (Koningschieten) behoort al vanaf de eerste editie van de Septemberfeesten in 1963 steevast tot het feestprogramma van ´Reurle Neugt Oe´ . Aan al die 55 edities van het vogelschieten nam Kasteel deel. Nog nimmer was hij tot winnaar uitgeroepen. Maar zondag ging hij met de eer strijken.

"Ooit ben ik op De Bruil al eens tot Koning gekroond. Maar dit is absoluut nog een veel grotere eer." In totaal namen 115 schutters deel aan het vogelschieten. Kasteel haalde in de derde ronde na 226 schoten de romp van de vogel naar beneden. Jan Pardijs nam de kop voor zijn rekening, Dick Marsman de linkervleugel, Maria Immink de rechtervleugel en Henk Vels de staart. De 35 vrouwen die deelnamen aan het vogelgooien lieten lang op zich wachten voordat er een 'Koningin' kon worden gekroond uit hun midden. Na zeven ronden was er nog geen beslissing gevallen. Maar dat lag absoluut niet aan de 'dames'. De romp van de vogel zat namelijk 'muurvast' op de paal. Nadat een van de leden van Oranjevereniging Ruurlo de vogel met veel moeite 'los' had geslagen lukte het Christa Meulenveld na bijna driehonderd worpen om de romp en de kop van de paal te gooien. Regina Wopereis gooide de linkervleugel naar beneden, Atma Water de rechtervleugel en Tanja van de Bosch de staart. Aan het jeugd vogelschieten namen 25 kinderen deel. In de achtste ronde was het Jorn Essink (12) die het verlossende schot loste en tot jeugdprins werd uitgeroepen. Lieke van der Tang schoot de kop naar beneden, Anjo Bouwmeester de linkervleugel, Linde Spenkelink de rechtervleugel en Marit Gotink de staart. Henk Diepenbroek won de schietwedstrijd op de vrije baan en Harry Klaasen op de geluksbaan.

 

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>