Een delegatie van de Achterhookse Folkloredansers bij de officiële ontvangst van de groep bij de burgemeester van Funchal, Madeira. Foto: PR
Een delegatie van de Achterhookse Folkloredansers bij de officiële ontvangst van de groep bij de burgemeester van Funchal, Madeira. Foto: PR (Foto: Jan Hendriksen)

Ruurlose Klompendansen op Madeira groot succes

RUURLO – Tijdens de Europese rondreis van de Achterhookse Folkloredansers in Galicië (Spanje) in 2015 werd kennis gemaakt met de folkloristische groep Boa Nova uit Funchal afkomstig van het Portugese eiland Madeira. Dit contact was zo leuk dat de Ruurlose folkloredansers van 25 augustus tot 2 september waren uitgenodigd om het fraaie eiland Madeira te bezoeken en daar op verschillende festivals optredens te verzorgen.

Maar liefst 33 'mansleu en vouwleu' hadden de koffers gepakt om vol verwachting naar het bloemeneiland te vertrekken. Na een geslaagde reis met een beetje vertraging in Lissabon belandde men op de thuisbasis in Funchal. Voor enkele paren was er een hotel gereserveerd en de rest van de groep werd in een jeugdherberg ondergebracht. Tot grote verbazing van de Ruurlose groep werden daar de 'haantjes' van de 'hennetjes' gescheiden. Er was door de organiserende groep een prachtig programma samengesteld. Vrijwel elke avond was er een optreden ergens op een plek op het eiland en overdag was er voldoende tijd om het eiland met de hoofdstad Funchal te verkennen. Opvallend is de sterke beleving van de folklore door de eilandbewoners. Over het hele eiland zijn er nog diverse folkloristische groepen die vol trots hun muziek, zang en dans demonstreren aan het publiek. Daarnaast worden er in de zomerperiode verschillende festivals gehouden waarbij het publiek massaal toestroomt. Bij de groepen die aan de festivals deelnamen was de Achterhoekse folklore wel een bijzonderheid. "Als je in de originele kostuums door de straten loopt wordt je vol belangstelling nagestaard of aangesproken. De witte klompen zijn daarbij voor hen het meest fascinerend", zo verklaart Herman van den Berg namens de Achterhookse Folkloredansers. Als de 'Hoaksebarger' wordt gedanst mag het publiek mee dansen en is succes verzekerd. Herman van den Berg: "Waar deze dansen in ons eigen Nederland als oubollig worden aangemerkt doen de mensen daar vol enthousiasme mee. Ook in de media zijn hiervan leuke foto's en filmpjes geplaatst. De muzikanten hebben zich aan de hand van een cd enkele originele melodieën van Madeira eigen gemaakt. Deze hebben we als verrassing gespeeld tijdens een optreden van de organiserende dansgroep."

Geslaagd
Helaas is op de laatste avond – net voor een optreden - een van de leden onwel geworden. Hij is opgenomen in een ziekenhuis en kon de volgende dag niet mee op de terugreis naar Ruurlo. Gelukkig is hij goed herstellend en met een aantal dagen vertraging alsnog veilig in Ruurlo thuisgekomen. "Al met al waren de optredens zeer geslaagd en het publiek erg enthousiast en talrijk. deelnemers hebben genoten van de tripjes over het eiland. We kunnen dan ook terugkijken op een mooi festival op het prachtige eiland Madeira", aldus Van den Berg.

Tegenbezoek
Omdat de Achterhookse Folkloredansers zoveel gastvrijheid hebben gekregen en de Portugese groep bijzondere kleurrijke folklore brengt is ze uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Ruurlo. Waarschijnlijk zal deze folklore tijdens de Braderie en Folkloredag in 2018 in Ruurlo te bewonderen zijn.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>