Ben Wagenvoort uit Eefde vertelt verhalen Bie Winkels. Foto: PR
Ben Wagenvoort uit Eefde vertelt verhalen Bie Winkels. Foto: PR

Verhalenfestijn Bie Winkels op Monumentendag in Gelselaar

Algemeen

GELSELAAR - Bie Winkels in Gelselaar maakt van Monumentendag op zaterdag 9 september een verhalenfestijn. Twee verhalenvertellers treden die dag doorlopend op in de schuur van boerderij Winkels aan de Dorpsstraat 16. Dit zijn Ben Wagenvoort uit Eefde, vorig jaar op Monumentendag al succesvol verteller bij een kort toneelspel, en Arend Heideman uit Gelselaar, die in mei een dik boek over de geschiedenis van Gelselaar presenteerde.

Wagenvoort en Heideman kennen elkaar van allerlei activiteiten rond het werk van meester Hendrik Willem Heuvel (1864-1926), die nog altijd in de belangstelling staat vanwege zijn boek 'Oud-Achterhoeksch Boerenleven' en die schoolhoofd is geweest in Gelselaar en Borculo. Dit leidde vorig jaar op Monumentendag in Gelselaar al tot het op Heuvel's werk geïnspireerde korte toneelspel 'Als de zwaluw ons verlaat', dat veel waardering oogstte.
Deze keer verzorgen beide streek- en Heuvel-liefhebbers een eigen programma in de vorm van verhalen, die worden ondersteund met historische beelden. Wagenvoort vertelt aan de hand van verhalen van meester Heuvel uit Laren en van de in Gelselaar geboren meester Hendrik Jan Krebbers over reizen vanuit een dorp eind negentiende eeuw naar de stad Zutphen en wat ze zo al tegenkwamen. Arend Heideman neemt zijn boek 'Dorp zonder zwaluwengewelf' als uitgangspunt voor zijn verhalen. Een hoofdrol in dit boek vervult de even na de presentatie hiervan overleden bewoner van Winkels, Jan Ruiterkamp, die ook de laatste boer was van het dorp Gelselaar.
Met hun bijdrages geven de verhalenvertellers in Gelselaar op verrassende wijze invulling aan het Monumentendag-thema 'Boeren, burgers en buitenlui'. Tussen tien uur 's morgens en vier uur 's middags kan iedereen er bij Winkels gratis van meegenieten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo