Hendrik Jan Halfman (l) neemt het geschenk en het eten van vrijwilliger Herman Dimmendaal van Tafeltje Dekje in ontvangst. Foto: Jan Hendriksen.
Hendrik Jan Halfman (l) neemt het geschenk en het eten van vrijwilliger Herman Dimmendaal van Tafeltje Dekje in ontvangst. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Tafeltje Dekje viert veertig jarig bestaan

Algemeen

'De maaltijden zijn altijd gevarieerd'

RUURLO – Al meer dan dertien jaar maakt Ruurloër Hendrik Jan Halfman (76) naar alle tevredenheid gebruik van Tafeltje Dekje. Drie maal per week wordt door een vrijwilliger de smakelijke koelvers maaltijden bij Halfman aan huis gebracht. "De maaltijden zijn altijd gevarieerd en zo wordt het warme eten voor mij niet eenzijdig", zo verklaart de Ruurloër die vorige week op iets extra's werd getrakteerd door vrijwilliger Herman Dimmendaal (69) van Tafeltje Dekje. Dit omdat Tafeltje Dekje Ruurlo haar veertig jarig bestaan vierde. Alle 'klanten', maar ook de vrijwilligers kregen een cake met daarom geprint 'Tafeltje Dekje Ruurlo 40 jaar'.

Door Jan Hendriksen

Iedereen die niet meer of moeilijk voor zijn eigen warme maaltijd kan zorgen, kan in Ruurlo en Mariënvelde, al sinds 1977 een beroep doen op de maaltijdservice van Tafeltje Dekje. Tafeltje Dekje Ruurlo is een zelfstandige stichting die de maaltijden inkoopt van Sindy's Catering uit Varsseveld. In het verleden betrok men de maaltijden onder meer van het plaatselijke Woonzorgcentrum De Bundeling en de regionale Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. "Maar sinds 2.5 jaar komen de maaltijden naar alle tevredenheid van 'Sindy's Catering", zo laat voorzitter Gerrie Visschers van Tafeltje Dekje Ruurlo weten tijdens een gezellig samenzijn in de garagebox aan de Wildenborchseweg. Vanuit deze garagebox opereren de vrijwilligers. Veertig jaar geleden begon men in Ruurlo met het bezorgen van warme maaltijden in de bekende bruine koffertjes. Klanten konden zes dagen per week een warme maaltijd thuis bezorgd krijgen. Alleen op zondag werd niet bezorgd. Na verloop tijd werd overgegaan naar koelvers maaltijden met een bezorging van drie maal per week. Gerrie Visschers: "We hebben momenteel een groep van elf bezorgers die per week 33 klanten van 190 maaltijden voorzien. Dat is zo'n kleine 10.000 maaltijden per jaar." Veertig jaar geleden was Tafeltje Dekje de enige organisatie in Ruurlo die maaltijden aan huis bezorgde. Nu zijn er meerdere bedrijven die zowel koelvers als warme maaltijden aan huis bezorgen. "Wat dat betreft is de 'concurrentie' vergroot. En dat kunnen we ook wel merken. Er is en lichte terugloop in het aantal klanten. Maar we voorzien altijd nog in een duidelijke behoefte en houden ons nog steeds goed staande. Laat dat duidelijk zijn. Zeker sociaal. Want onze vrijwilligers bezorgen de maaltijden bij sommige mensen tot in de koelkast en hebben altijd tijd voor een 'praatje'. Sommige 'klanten' zien dan ook uit naar de bezorging voor een sociaal 'contact' moment'", zo verklaart Visschers. En die laatste woorden worden door vrijwilliger Herman Dimmendaal beaamd. "Steevast maken we even een praatje met de mensen die daar behoefte aan hebben. En bij sommigen gaan die gesprekken best wel de 'diepte' in. Het is dan ook dankbaar werk", aldus de Ruurloër.

Hulp in Nood
Tafeltje Dekje Ruurlo is ondergebracht bij Stichting Hulp in Nood. De mensen die in Ruurlo aan de wieg stonden van Tafeltje Dekje waren onder meer de heren Norde en Welmers. Maar zo zijn er in de afgelopen veertig jaar een groot aantal Ruurloërs geweest die zich actief ingezet hebben. Denk bijvoorbeeld aan Hendrik Jan Klein Winkel. Voorbeelden van mensen die ook al heel lang betrokken zijn, zijn Dirkje Hogevonder en Jo Eenink. Beiden zijn al ruim 25 jaar vrijwilliger. Hogevonder treedt als secretaresse en als coördinatrice op en Eenink is in al die jaren chauffeur/bezorger. Beiden werden vorige week dan ook door voorzitter Gerrie Visschers gehuldigd. "Als je in Ruurlo de naam Dirkje Hogevonder laat vallen is het eerste wat men zegt: O die van Tafeltje Dekje. We kunnen stellen dat Dirkje voor Tafeltje Dekje een vertrouwd gezicht is."

'Rolmercedes'
Jo Eenink is sinds 1992 bezorger bij Tafeltje Dekje. In de periode dat Tafeltje Dekje de koelvers maaltijden van De Hoge Weide betrok zorgde Eenink altijd het vervoer vanuit Lochem naar de garagebox in Ruurlo. Maar sinds Sindy's Catering de leverancier hoeft dat niet meer. "Maar tegenwoordig rijdt Jo nu elke bezorgdag met zijn 'rolmercedes' voor om de vrijwilligers van een door Gerda zijn vrouw vers gezet kopje koffie te voorzien", aldus Visschers tijdens haar felicitaties aan Eenink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant