Een door B.J. Hoetink geschilderd riviertafereel dat nog hangt in een boerderij in Hertme. Foto Arend J. Heideman
Een door B.J. Hoetink geschilderd riviertafereel dat nog hangt in een boerderij in Hertme. Foto Arend J. Heideman

Schilderijen ontdekt in Twente van fotograaf B.J. Hoetink

Algemeen

BORCULO - Bij de zoektocht naar werk van de fotograaf B.J. Hoetink, die een eeuw geleden actief was in de Achterhoek en Twente en op de Veluwe, zijn in Twente twee schilderijen van hem ontdekt. Bovendien is alsnog meer informatie vergaard. Dit zijn vruchten van het verhaal over hem van Arend J. Heideman dat in het najaar verschijnt in een Heuvel-boek en de hierop geïnspireerde Hoetink-expositie die Ben van Dijk dit voorjaar al samenstelde bij museum De Lebbenbrugge in Borculo.

Voor de foto-expositie in het Borculose museum, die nog tot 1 november is te bewonderen, koos Van Dijk veel onbekend werk van Hoetink, vooral uit de collectie van de schrijvende Achterhoekse meester Hendrik Willem Heuvel, met wie Hoetink geruime tijd nauw samenwerkte. Ook veel Twentse foto's. Dag- en weekbladen publiceerden er uitvoerig over. Dit leverde interessante reacties op over de periode van Hoetink vanaf 1925 in Hengelo (O), waar weinig over bekend was.

Vooral blij zijn Van Dijk en Heideman met twee schilderijen van Hoetink die ze zo deze zomer onder ogen kregen. Bekend was al dat Hoetink op latere leeftijd heeft geschilderd, maar verder ontbrak informatie hierover. Een bejaarde Hengelose meldde zich met een schilderij van een laan met bomen en herinnerde zich uit zijn woning schilderijen met bloemen erop, van koeien in de stal en van een roggeveld. En in een boerderij in Hertme hangt van hem een riviertafereel met boten, een boerderij met hooi- of strobergen en op de achtergrond een kerktoren.

Van Warnsveld naar Hengelo (O)
Bernard Jacob Hoetink werd op 25 augustus 1876 geboren in Deventer als zoon van een kruidenier. Die zag een opvolger in hem, maar de zoon wilde liever kunstschilder worden. Omstreeks de vorige eeuwwisseling vestigde hij zich als fotograaf in Warnsveld. In 1925, op 48-jarige leeftijd, trouwde hij met de uit Lochem afkomstige 'costuumnaaister' Johanna Wunderink (die toen 35 jaar was). Ze gingen met haar ouders een twee verdiepingen tellend huis bewonen aan de Drienerbeekweg 1 in Hengelo (O). In deze plaats is Hoetink in 1960 ook overleden.

Net een schilderij, zeggen veel mensen als ze een honderd jaar oude foto zien van Hoetink. De Warnsvelder ging als fotograaf schilderachtig te werk. Zijn foto's van landschappen, met veelal mensen en dieren erop, stonden aan het begin van de vorige eeuw in een groot aantal gidsen voor de Achterhoek en in gidsen voor de Veluwe en Twente. Foto's van Hoetink verschenen bij publicaties van verschillende streekschrijvers. Veel van zijn werk is verloren gegaan. Een restant bevindt zich onder de hoede van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem en in enkele andere archieven.

Per fiets de omgeving in
Van 1925 tot 1939 stond Hoetink als fotograaf in Hengelo ingeschreven in het handelsregister. Zijn echtgenote bleef hier langer actief. In 1954 berichtte zelfs het Algemeen Handelsblad over het vijftigjarig bestaan van haar atelier voor dames- en kinderkleding. Volgens een gezinsverzorgsters, die haar op latere leeftijd hielp, trok Hoetink er in Hengelo voor zijn kunstzinnige activiteiten veel met zijn fiets op uit in de omgeving. Hij zou vaak hebben geschilderd aan de hand van foto's die hij maakte. Onduidelijk is waar zijn overige schilderijen zijn gebleven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant