Voorzitter Henk Bannink van Motorclub Ruurlo tijdens zijn wekelijkse training op het Kappermaat circuit.Foto: PR.
Voorzitter Henk Bannink van Motorclub Ruurlo tijdens zijn wekelijkse training op het Kappermaat circuit.Foto: PR. (Foto: Jan Hendriksen)

Jubilerende Motorclub Ruurlo kijkt naar toekomst

RUURLO – "Vooruitkijken naar de toekomst. Dat is onze visie. Op de wind van gisteren kunnen we vandaag niet zeilen. We willen met de tijd mee gaan. Het bestuur moet in de komende jaren nog verder verjongd worden en we gaan nog meer insteken op de digitalisering binnen onze vereniging. Zo presenteren we zondag tijdens ons vijftigjarig jubileumfeest een geheel vernieuwde website. Ook de zelfwerkzaamheid binnen de vereniging zal in de toekomst nog nadrukkelijk van belang zijn. En we willen goodwill blijven kweken bij de mensen om ons heen. We zitten met onze sport af en toe wel eens in een verdomhoekje."

Door Jan Hendriksen

Aan het woord is voorzitter Henk Bannink (64) van Motorclub Ruurlo (MCR) die zondag 20 augustus met een feestmiddag bij haar clubgebouw aan de Vosheuvelweg met haar leden, sponsoren, grondeigenaren die jaarlijks hun terreinen beschikbaar stellen voor de off-roadrit en buren het gouden jubileum viert. "We koesteren al deze mensen stuk voor stuk en willen een keer iets terug doen. Wat zou bijvoorbeeld een off-roadrit zijn zonder medewerking van de tientallen grondeigenaren? Dan kunnen we het wel vergeten. De rit is al meer dan veertig jaar onze grootste activiteit en uithangbord van de vereniging. Financieel genereert de rit de nodige inkomsten en is daarmee belangrijk voor een sluitende begroting", zo verklaart Bannink.

Motorclub Ruurlo is niet zo zeer een prestatiegerichte maar vooral recreatieve sportvereniging, zo komt voorzitter Bannink samen met de jubileumcommissieleden Jan Halfman (65) en Jan Weijenberg (68) tot de conclusie. Een bekerkast in de bestuurskamer in het prachtige en ruime clubgebouw aan de Vosheuvelweg zou anders doen vermoeden. Maar bij nadere bestudering blijken de bekers voor het merendeel afkomstig te zijn uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De kampioensbeker van Jan Halfman uit 1972, toen de Ruurloër nationaal kampioen Grasbaanrace in 175cc klasse werd, staat er niet bij. "Die heb ik ooit privé aan iemand geschonken", zo verklaart Halfman die vorig jaar weer voor het eerst na 25 jaar op de motor klom voor een grasbaanrace die MC Ruurlo op het plaatselijke bedrijventerrein De Vente organiseerde.

Disciplines
Motorclub Ruurlo kent verschillende disciplines binnen haar 250 leden tellende vereniging. "De cross-, off-road- en de toerafdeling zijn de belangrijkste en grootste. Daarnaast rijden enkele leden enduro's", zo verklaart Bannink. Al deze disciplines zijn middels een commissievoorzitter vertegenwoordigd in het bestuur van MCR. De beschikt zelf niet over een eigen crosscircuit. Henk Bannink: "We hebben daarover ook nooit de beschikking gehad, behoudens een klein crossbaantje in de beginjaren in 't Gotinkveld. Onze crossleden kunnen naar hartenlust gebruik maken van crosscircuit Kappermaat van de Borculose Motor- en Auto Club (BMAC) waarmee we zeer nauwe en warme banden onderhouden. Hier worden de ook de clubwedstrijden en uitwisselingswedstrijden verreden."

Uitbreiding
Met de organisatie van de Kovercross en de Grasbaanrace introduceerde MC Ruurlo de laatste jaren twee nieuwe activiteiten. "De Kovercross willen we volgend jaar ook openstellen voor niet-leden. Tijdens deze cross houden we ons nadrukkelijk aan de geluids- en milieueisen die voor dergelijke wedstrijden. Maar dat geldt evenzo voor de off-roadrit", zo benadrukt de preses.

Clubgebouw
Het meest trots zijn Bannink, Halfman en Weijenberg op het eigen clubgebouw van MC Ruurlo. Jan Weijenberg: "Sinds 2000 zitten we op deze locatie. Een perfecte plek waar we onder meer al onze materialen hebben opgeslagen. Wekelijks treffen we elkaar op de donderdagavond. Het gebouw vormt de verbindende factor binnen de vereniging. Met zelfwerkzaamheid verkeert het in perfecte staat en kunnen we met een gerust hart de toekomst van onze vereniging te gemoed zien. Maar eerst gaan we zondag een feestje bouwen rondom het gebouw. Al onze gasten krijgen een gratis feestmiddag aangeboden. Inmiddels staat de aanmelding op 248 personen. Dat hebben ze wel verdiend."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden