Het was best wel spannend om de de krachtige brandweerslang te mogen vasthouden. Doto: Jan Hendriksen.
Het was best wel spannend om de de krachtige brandweerslang te mogen vasthouden. Doto: Jan Hendriksen. (Foto: Jan Hendriksen)

Kinderen genieten van waterspektakel

RUURLO - Als een echte brandweerman met een felrode helm in een loeiende brandweerauto zitten. Wie wil dat nu niet als jongen of meisje. Vorige week maandagmiddag kon dat in Ruurlo tijdens de jaarlijkse brandweermiddag van het plaatselijke vrijwilligerskorps.

Door Jan Hendriksen

Honderden kinderen werden vanuit het centrum van het dorp in twee tankauto's en brandweerbusjes naar de Hengeloseweg gebracht. Al dan niet met hulp van enkele echte brandweermannen mochten de kinderen de brandslang vasthouden en met een krachtige straal op verschillende speelobjecten richten. In het weiland achter restaurant-pannenkoekenboerderij De Heikamp werd het tot genot van de kinderen dan ook een groot waterballet. En dat leverde in sommige gevallen een nat pak op. Maar geen kniesoor die daarover maalde. De Ruurlose senioren Jan Ras en Ap Ruesink, die als voormalige vrijwilligers van het Ruurlose korps zich verenigd hebben in de 'Kafute', hielpen de kinderen bij De Heikamp uit en in de brandweerauto's. Ruim veertig jaar geleden introduceerde het korps deze brandweermiddag voor de Ruurlose jeugd. Het bleek een gouden greep te zijn. Anno 2017 is de toestroom nog steeds groot. Naar schatting namen ruim driehonderd kinderen deel aan het waterspektakel. Speciaal uit Aalten waren vanaf camping Lansbulten Brandon (9) en Jayson (7) Wageman uit Westervoort voor het spektakel naar Ruurlo gekomen. "Vorig jaar waren we hier ook. En via www.achterhoekagenda.nl zagen we dat deze middag weer tijdens onze vakantie in de Achterhoek op de agenda stond", zo laat de moeder van Brandon en Jayson weten. Het tweetal beleeft de middag van hun leven. Aleida Meulenveld is met haar twee Ruurlose kleinkinderen Daan (4) en de bijna tweejarige Ties ten Brinke met een van de brandweerauto's naar de speellocatie gekomen. "Dit is een prachtig spektakel. Hulde voor de Ruurlose brandweer", zo verklaart Meulenveld. Intussen wordt de rij kinderen die wachten om bij de speelobjecten die Geert Cornelissen, Ton te Veldhuis en Albert Kasteel 'beheren' met de minuut langer. Maar dat mag de pret niet drukken. Vakantiemedewerker Rob Oltvoort (16) uit Ruurlo voorziet alle kinderen namens De Heikamp van een glaasje ranja. Na ruim een uur hebben Tess (5) en Mees (4) Broshuis genoeg van al het waterspektakel. Samen met hun moeder Marijke Stegeman en oma Annie Stegeman staat het tweetal geduldig op de terugreis naar Ruurlo te wachten. Op de vraag aan Mees of hij later ook brandweerman wil worden antwoord hij: "Nee, ik wil boer worden."

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>