Op het bedrijf van familie Ter Maat worden 205 melkkoeien en 130 stuks jongvee.gehouden. Foto: Jan Hendriksen.
Op het bedrijf van familie Ter Maat worden 205 melkkoeien en 130 stuks jongvee.gehouden. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: Jan Hendriksen)

'Melkoeien horen buiten in het weiland te grazen'

RUURLO – De meningen waren wat wisselend. Sommige bezoekers hadden de ruim tweehonderd melkkoeien wel in de imposante stal willen zien liggen en rondlopen. Anderen waren die mening niet toegedaan. "Koeien horen buiten in het weiland te grazen. Dat behoort toch tot het typische Achterhoekse coulisselandschap en is ook veel beter voor de dieren." Veehouder Gerwin ter Maat had een duidelijke verklaring voor het feit dat de melkkoeien niet in de stal stonden tijdens 'Fiets de boer op'. "We hanteren binnen onze bedrijfsvoering 'weidegang'. Zo ook vandaag. Daarom lopen de koeien in het weiland. Het jongvee en de kalveren zijn wel van dichtbij te bewonderen. En we hebben enkele van onze hoog productieve 'Wiltinks' melkkoeien speciaal in het weiland voor de ligboxenstal gezet.

Door Jan Hendriksen

630 deelnemers namen vorige week dinsdag in het kader van de 'Reurlse Zommerdagen' deel aan 'Fiets de boer op'. En ze kregen op initiatief van Landbouw- en Tuinbouw Organisatie Berkelland, Vrouwen van Nu Ruurlo en Jong Gelre Ruurlo een gevarieerd aanbod van agrarische of aanverwante bedrijven te zien. Nadat men zich bij de startlocatie bij café-restaurant-zalen De Keizerskroon had aangemeld werd koers gezet naar het bedrijf Dicoti aan de Velddijk in Beltrum. Dicoti staat voor Dimmendaal-constructies en Timmerwerken. Eigenaar Bert Dimmendaal heeft het eenmansbedrijf opgericht in 2003. Sterk in maatwerk is de slogan, tuinhuizen-overkappingen- schuttingen-tafels en banken, maar ook een vakantiewoning kunnen door hem gebouwd worden, compleet met badkamer en keuken. Ook voor levering van vele houtsoorten kan men bij hem terecht. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het Melkveebedrijf 'Wiltink' van de familie Ter Maat aan de Strengendijk in Ruurlo. Indrukwekkend was de 44-stands-draaimelkstal. Het bedrijf is in 1973 gebouwd door Wim (67) en Gerrie (66), via de ruilverkaveling Zieuwent-Harreveld, destijds met 24 melkkoeien en 24 hectare land. In de loop der jaren is het verder gegroeid tot nu 205 melkkoeien en 130 stuks jongvee. Vanaf de leeftijd van ongeveer een jaar verlaat het jongvee het bedrijf en gaat naar twee opfoklocaties toe. Ze komen weer terug op het bedrijf, een maand voor het afkalven.

Draaimelkstal
Gerwin (37) en Anne-Marie (38) ter Maat hebben in 2014 het bedrijf overgenomen van Wim en Gerrie. Met 101,5 hectare land, waarvan veertien hectare snijmaïs, 80,5 hectare grasland en zeven hectare aardappelen (in samenwerking met een akkerbouwer), behoort het tot het grootste rundveebedrijf in Ruurlo. Het landwerk wordt grotendeels, net als de werkzaamheden voor de maisteelt, uitgevoerd door een loonwerker. Kunstmest strooien, gras schudden en af en toe gras harken gebeurt met eigen mechanisatie. Gerwin ter Maat: "De koeien krijgen een TMR (Total Mixed Ration)-rantsoen aan het voerhek. Dat wil zeggen dat alle producten in een voermengwagen worden gemixt. We hebben dan ook geen krachtvoercomputers. De melkkoeien lopen van het voorjaar tot en in het najaar in de wei en we melken de koeien twee maal per dag in een 44 stands draaimelkstal. En het voer in de ligboxenstal wordt aangeschoven door een aanschuifrobot en de roosters worden schoongemaakt door een mestrobot."

Kalfjes
Justin (8) en Ruben (6) Janssen uit Ruurlo hadden de pas geboren kalfjes even geaaid. Samen met hun vader Wilbert en moeder Audrey waren ze 'De boer op'. "Onze opa heeft ook koeien", zo zegt Justin achter de ligboxentstal als hij naar de melkkoeien in doe verder op in het weiland loopt kijkt. Bij de stand van Friesland - Campina konden Justin en Ruben en net als alle andere bezoekers volop genieten van de zuivelproducten die van de melk van de melkkoeien van Ter Maat worden gemaakt.
Na het bezoek aan het rundveebedrijf werd er koers gezet naar Landschapstuin De Valk van Dineke Brethouwer aan de Buitenvelderweg. Hierna was er gelegenheid om aan het eind van de oprijlaan op het erf van landgoed 't Beeckdael te genieten van ijs van IJsboerderij 't Dommerholt uit Borculo. Tot slot werd een bezoek gebracht aan de Imkerij van Ruurloër Herman Halfman.

2 reacties
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>