De publieke toeloop was vooral in de middaguren gigantisch. Foto: Jan Hendriksen.
De publieke toeloop was vooral in de middaguren gigantisch. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Reurlse braderie van folkloredansers grote klasse'

Algemeen

RUURLO – Een braderie zoals een braderie behoort te zijn. Een grote afwisseling aan standhouders en plaatselijke ondernemers, demonstraties van oude ambachtslieden en diverse hobbyisten, plaatselijke verenigingen die zich presenteren, een oldtimershow en een muziek- en internationaal folkloristisch podiumprogramma om je vingers bij af te likken. Kortom: "Een braderie van 'grote klasse' die je nog zelden tegenkomt in de regio" aldus een bezoeker.

Door Jan Hendriksen

Al ruim voor de 'opening' drentelden vorige week woensdagmiddag om twee uur de bezoekers door de Dorpsstraat. Standhouders hadden amper tijd om hun handel uit te stallen.

De naam braderie is afkomstig van het feit dat er in Vlaanderen vroeger vlees en haring werden gebraden op een 'braderij' om deze producten aan de man te brengen. In het plaatselijk West-Vlaams of door het West-Vlaams beïnvloede dialect is de later in de standaardtaal gebruikte Brabantse -ij uitgang echter een -ie klank toegevoegd. Door de economische en culturele macht van het graafschap Vlaanderen door de gehele middeleeuwen heen werd/bleef braderie de gebruikte term voor dergelijke evenementen.

De publieke toeloop was in Ruurlo vooral in de middaguren gigantisch. Het zag er 'zwart van de mensen'. De 74-jarige mandenmaker Gert Molenveld uit Lichtenvoorde was een van de tien ambachtslieden die namens de ambachtengroep 'Den Olden Tied' uit Lichtenvoorde zijn ambacht aan het uitermate geïnteresseerde publiek toonde. "We trekken langs braderieën en jaarmarkten. Maar zelden komen we zo'n afwisselende braderie of markt tegen als in Ruurlo. Het publiek is massaal, geïnteresseerd en kooplustig. En het niveau is van hoog gehalte, Kortom een braderie van 'grote klasse'", aldus de Lichtenvoordenaar.

Omdat de Reurlse Pompdagen dit jaar geen doorgang vonden had de Ruurlose Gymnastiek Vereniging besloten dit jaar actief te zijn op de braderie. De zelf door Wik Groeneveld, Renate Mulderije, Inge Stapelbroek en Vera Reijerink bereidde gezonde fruitige smoothies en bakjes fruit vonden gretig aftrek. Naast het Zuid-Amerikaanse temperament van de folklore groep Alma Guarani uit Paraguay vormden de folkloristische optredens van de Volkskunstgroep Dophei uit het Belgische Vosselaar, de Folkloristische Vereeniging uit Markelo en de Spierdijker Dansers uit West-Friesland op het Kerkplein en in de muziekkoepel een leuke afwisseling. Jammer was dat de stationair draaiende motoren van de oldtimershow rondom de muziekkoepel het geluid van de muzikanten van de folkloregroepen wat overstemde.

Perfecte samenwerking
Voorzitter Gerrit Klein Kranenbarg van de Braderiecommissie van de Achterhookse Folkloredansers keek woensdagavond met genoegen terug op de eerste editie van de 'Reurlse Zommerdagen'. De samenwerking tussen de folkloredansers en gezelligheidskoor Schouder aan Schouder verliep perfect. En dat resulteerde in een druk bezochte Korenavond (dinsdag) en een braderie die 'zwart' zag van het volk. En ook 'Fiets de boer op' was dinsdag met 630 deelnemers een voltreffer. "De organisatie was een flinke klus. Maar de voldoening is groot met de talloze positieve commentaren. Het programma was breed van opzet en we hebben op verschillende vlakken gebruik kunnen maken van enkele faciliteiten die beschikbaar waren gesteld door de Stichting Reurlse Pompdagen die dit jaar een sabbatical had ingesteld. Maar mocht de stichting volgend jaar de handdoek weer oppakken dan willen we nadrukkelijk en in goed overleg meepraten in de organisatie."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant