Het nationale touwtrekteam 700 kfg met als coach Anton van den Berg uit Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.
Het nationale touwtrekteam 700 kfg met als coach Anton van den Berg uit Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.

Achterhoekers 'aan het touw' tijdens World Games

Touwtrekkers van TTV Eibergen, Heure, Bisons en Vorden

ACHTERHOEK – "Druk hoog houden en iets meer opvoeren. Op lengte blijven. Met de benen werken. Inzakken en niet los laten." Het zijn termen die voor velen totaal onbekend in de oren klinken. Maar voor de ware touwtrek kenner en liefhebber is het gesneden koek. In de afgelopen weken waren deze tactische aanwijzingen intensief te horen op onder meer de trainingslocaties van touwtrekverenigingen Heure in Borculo, Eibergen en Vorden. Als voorbereidingen op de World Games die eind deze maand in Polen plaatsvinden en waaraan elf Achterhoekse mannelijke touwtrekkers deelnemen in de mannen 640 en 700 kilogram outdoor klasse. Een Achterhoekse vrouw maakt deel uit van het nationale indoor vrouwenteam.

Door Jan Hendriksen

Vorig jaar was Wroclaw het internationale centrum van culturele evenementen. Dit jaar draagt deze Poolse stad en sportief jasje. Van 20 tot en 30 juli vinden er de World Games plaats. World Games – de Wereldspelen - een internationaal sportevenement bedoeld voor sporten en sportonderdelen die niet binnen de Olympische Spelen vallen. Net als de Olympische Spelen vinden ze om de vier jaar plaats, volgend op het jaar van de Olympische Zomerspelen. Als voorbereiding op die World Games namen we een kijkje bij een van die trainingssessies op de locatie waar de Achterhoekse touwtreksport zijn oorsprong kent en diepgeworteld ligt: die van de Borculose touwtrekvereniging Heure aan de Palsenborgweg. Een voor een druppelen de touwtrekkers die avond die van de 700 kilogram klasse binnen op de trainingslocatie aan de Slinge. Sommigen komen van ver. Maar het gros van de geselecteerde basisspelers is uit de Achterhoek afkomstig: drie leden van TTV Vorden (Stefan Groot Nuelend, Gerrit Uilenreef en Arnold Winkels), drie van het Borculose TTV Heure (Robin Boerstoel, Jeroen Nieuwenhuis en Gerbert Schutte), vier van TTV Eibergen (Arnold Veltkamp, Ruud Geerdes, Gerben Jansen en Wilfried Klumpers) en een van TTV Bisons uit Beltrum (Teun Huirne). Daarnaast maakt oud-Vordenaar en huidig Heure speler Gerwin Bijenhof, die in het Noord-Hollandse Midwoud woont, ook deel uit van het nationale 700 kilogram team. De enige Achterhoekse vrouw is Jolanda Jansen van TTV Eibergen. Voor de coaching zorgen Anton van den Berg (52) uit Ruurlo (700 kg) en Marty te Luggenhorst (56) uit Eibergen (640 kg). Doorgewinterde trainers die naast de nationale selecties voor de World Games normaliter de coaching verzorgen voor respectievelijk TTV Heure en Vorden en TTV Eibergen. Daarnaast was ook Gerrit Boerstoel (62) nadrukkelijk bij de voorbereidingen betrokken. De Borculoër gaat echter niet mee naar Polen.

Prolongatie
Anton van den Berg kent inmiddels zijn selectiespelers in de 700 kilogram klasse van haver tot gort. De Ruurloër werkt al ruim vier jaar met het team dat uit een vaste basis bestaat en waarmee hij vier jaar geleden in Columbia de World Games won. "En we gaan die titel proberen te prolongeren. Huidig Europees- en wereldkampioen Zwitserland is favoriet. Maar we zullen er alles aan doen om de titel opnieuw naar Nederland mee terug te nemen. Daarvoor hebben de laatste maanden drie maal per week getraind", zo verklaart de sterk besnorde Van den Berg. Hij maakt indruk met zijn postuur en manier van coaching. Soms is hij timide, op andere momenten 'bulderend'. Tot de jongste selectiespelers behoren Robin Boerstoel (30) uit Ruurlo en Jeroen Nieuwenhuis (28) uit Borculo, bieden uitkomend voor TTV Heure. "Jongens voor de toekomst", zo laat Van den Berg weten die ook met een aantal ervaren krachten op pad gaat zoals de inmiddels 47-jarige Gerbert Schutte uit Geesteren (G), de 46-jarige Rolf Hoff uit Den Ham en de 52-jarige Jan Bartels uit het Noord-Brabantse Zegge.

Top vier
Coach Marty te Luggenhorst die acht jaar geleden in Taiwan met het 640 kg team van Nederland derde werd tijdens de World Games hoopt in Polen op een top vier notering. "Engeland en Zwitserland zijn ons momenteel de baas. Maar landen als Duitsland, Ierland en Zweden kunnen we goed partij geven en verslaan. Misschien zorgen wij wel voor een verrassing. Wie weet?"

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>