Arjan Meulenveld (rechts) vertolkte als uitgezonden militeir een hoofdrol in 'de Indiëgangers'. Foto: Jan Hendriksen.
Arjan Meulenveld (rechts) vertolkte als uitgezonden militeir een hoofdrol in 'de Indiëgangers'. Foto: Jan Hendriksen.

Indrukwekkend openluchtspel 'Indiëgangers'

BORCULO – Om zijn rol zo optimaal vorm te geven had hij zich vooraf nadrukkelijk en intensief 'ingelezen' in de persoonlijke ervaringen van enkele voormalige 'Indiëgangers'. En dat was te merken. De rol die Arjan Meulenveld (33) vertolkte als 'Bennie Dekker', die in het najaar van 1946 als dienstplichtig militair naar Indië werd uitgezonden, maakte grote indruk op het publiek. De Ruurloër speelde de verschillende karakters van de boerenzoon van Scholteboer Hanna (Karien Ebbers) en Willem Dekker (Jan Esselink) tot in perfectie uit. In de apotheose leverde dat zelfs enkele flinke 'brokken in de keel' bij menige bezoeker op. Sommigen lieten zelfs een traantje.

Door Jan Hendriksen

Het publiek werd afgelopen vrijdag- en zaterdagavond in openluchttheater 't Galgenveld vermaakt op een prachtig en inhoudelijk sterk openluchtspel dat geschreven is door de enkele jaren geleden overleden Winterswijker Henk Krosenbrink. Naast de emotionele momenten was er alle ruimte voor humor in 'De Indiëgangers'. Vooral de aangenomen zoon Jan Dekker (Jan Dijkman) zorgde tijd en wijle voor de vrolijke hilarische noot. En dat met dank aan regisseuse Hilda Haselberg die de verschillende personages goed liet uitspelen. Ook een compliment voor de 'tekstvastheid'. Souffleuse Ingrid Harkink had een 'makkie'. Authentieke kleding zoals legeruniformen, voertuigen als jeeps en militaire motoren, boerderij-attributen en levende have uit de vijftiger jaren gaven het spel een bijzondere uitstraling. Ondanks dat het veterinair niet altijd meer mogelijk is om allerlei landbouwhuisdieren voor het voetlicht te brengen. Maar enkele 'scharrelvarkens' zorgden voor een mooi 'plaatje'. Ook aan de figuratie was de nodige aandacht besteed. Het hooi werd aan de 'kidde' gelegd en aan de 'opper' gezet. In de jaren 1945 tot en met 1950 verbleven meer dan 150.000 Nederlandse militairen in Indonesië, toen nog Nederlands Oost-Indië. Ze waren daar deels als vrijwilligers naar toe gegaan met als eerste doel Indië van de Japanners te bevrijden en toen dat niet meer nodig bleek om de wat men toen 'extremisten' noemde te bestrijden en het Nederlandse gezag te herstellen. Vanaf het najaar 1946 werden ook dienstplichtige militairen uit de Achterhoek naar Indië gezonden om de vrijwilligers af te lossen. Het openluchtspel 'Indiëgangers' speelt zich rond 1945-1950 af en vertelde het verhaal over een boerengezin, twee jongens Bennie en Derk, die in 1947 naar het toenmalige Nederlands Oost-Indië gestuurd werden om er de orde te handhaven. Het openluchtspel begon op de dag voor het vertrek. Alle emoties die horen bij een vertrek en bij de terugkeer in Nederland kwamen aanbod. De verloofde van Derk Henny van de Huusker (Nienke Reurink) en de familie Dekker hadden het daar moeilijk mee.

Trouwen
Als de kameraad van Bennie Derk Wessels (Otto Scholman), die ook uitgezonden werd, na drie jaar samen terugkeren hebben ze heel wat meegemaakt en dat is goed te merken. Maar het leven gaat door, Bennie trouwt met Henny van de Huusker en wordt boer. Alles lijkt weer bij het oude te zijn. Maar dan komt er, na nog eens drie jaar, onverwacht bezoek van een kapitein. Hoe zich verder het verhaal ontwikkeld laten we in het midden want er volgen deze week nog drie voorstellingen.

Herhaling
Want 'Inidiëgangers' gaat woensdagavond 19 juli, vrijdag 21 juli en zaterdag 22 juli op herhaling. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij Tabak en Wijn en Zo en bij het TIB in Borculo, bij Everwennink in Ruurlo en telefonisch te bestellen bij Jo Nekkers: 06 83185322. De voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur.

1 reactie
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>