Het college van B en W van de gemeente Berkelland en diverse afgevaardigden van de Ruurlose sportverenigingen en scholen bezochten tijdens de 'On Tour' de trainingen van RGV in gymzaal aan de Schoolstraat. Foto: Jan Hendriksen.
Het college van B en W van de gemeente Berkelland en diverse afgevaardigden van de Ruurlose sportverenigingen en scholen bezochten tijdens de 'On Tour' de trainingen van RGV in gymzaal aan de Schoolstraat. Foto: Jan Hendriksen.

Ruurlose binnensport groeit uit zijn 'jasje'

Binnensportclubs en onderwijs verenigen zich voor een vitaal Ruurlo

RUURLO – De urgentie is groot. De Ruurlose Gymnastiek Vereniging (RGV) huurt zelfs zaalruimte in onder andere Deventer en Rijssen om haar selectiegroepen turnen en trampoline te trainen. Evenals volleybalvereniging Tornax en Dynamic Tennis hebben zij behoefte aan meer zaalruimte. Ook voldoet sporthal 't Rikkenhage en de gymzaal aan de Schoolstraat voor een aantal activiteiten niet meer aan de veranderende eisen van de sportbonden.

Door Jan Hendriksen

Daarnaast zien verenigingen andere sociaal maatschappelijke ontwikkelingen zoals een toename van de buitenschoolse opvang bij sportverenigingen en het gegeven dat inwoners van Ruurlo langer blijven sporten. Bij alle verenigingen is de groep senioren sporters groeiende. Beide accommodaties zijn dan ook cruciaal voor het voortbestaan van een gezond binnensportklimaat en vitale Ruurloërs. Zo willen de vier Ruurlose basisscholen graag blijven voldoen aan het advies van het ministerie van VWS van twee keer per week 45 minuten gymnastiekonderwijs ."De binnensportverenigingen en de basisscholen in Ruurlo hebben daarom behoefte aan meer ruimte in de binnensportaccommodaties en aan accommodaties die voldoen aan de veranderende eisen die de verschillende bonden stellen. Nu er geen groot onderhoud meer aan het gymlokaal aan de Schoolstraat wordt uitgevoerd maken we ons grote zorgen over de beschikbare ruimte in de toekomst. Wij gaan voor vitale Ruurloërs. En daarvoor willen wij samen met het gemeentebestuur komen tot een visie die voor de toekomst één of meer binnensportaccommodaties in Ruurlo garandeert", zo liet Ineke Nijen Es namens de gezamenlijk binnensportverenigingen en scholen dinsdag 4 juli tijdens de 'On Tour' van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland weten, toen het college een bezoek bracht aan de gymzaal aan de Schoolstraat. Op grond van de bevolkingsontwikkeling (krimp en vergrijzing) en daardoor een mogelijke daling van de leerlingenaantallen in het onderwijs, stelt de gemeente Berkelland dat het aantal binnensportvoorzieningen in Ruurlo mogelijk kan worden teruggebracht. Primair wordt hierbij gedacht aan het gymzaal aan de Schoolstraat. De gezamenlijke gebruikers van de binnensportaccommodaties lieten het college weten met een toekomstvisie te komen op de binnensport.

Projectgroep
Daarvoor is een projectgroep gevormd bestaande uit de Ruurlose Gymnastiek Vereniging, handbalvereniging Blauw Wit, volleybalvereniging Tornax, Badmintonclub Ruurlo, Voetbalvereniging Ruurlo, Dynamic Tennis Ruurlo, Nippon Judo Achterhoek, Stichting Zwembad Ruurlo, Sportfederatie Berkelland en de basisscholen Kerst Zwart, De Driesprong, Willibrordus en WonderWijs.

Niet bezuinigen
Wethouder Han Boer van sportzaken liet na afloop weten dat men een constructief gesprek had en dat men op korte termijn om tafel gaat om de problematiek te bespreken. "We laten alle mogelijkheden open. We willen de groter wordende betekenis van sportbeoefening voor de leefbaarheid in Ruurlo blijven invullen zonder daarop te bezuinigen."


reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>