Ria klein Wassink, Inge Lievestro, Hentje Lindenschot, Gerda de Kroon, Fien Venderbosch en Geralt Altena (v.l.n.r.) behoorden tot de 76 Ruurloërs die aan de Barchemse vierdaagse deelnamen. Foto: Jan Hendriksen.
Ria klein Wassink, Inge Lievestro, Hentje Lindenschot, Gerda de Kroon, Fien Venderbosch en Geralt Altena (v.l.n.r.) behoorden tot de 76 Ruurloërs die aan de Barchemse vierdaagse deelnamen. Foto: Jan Hendriksen.

Sfeervolle Barchemse wandelvierdaagse

BARCHEM - Er heerste zondagmiddag op de slotdag een vrolijke en uitgelaten stemming op het Barchemse Dorpsplein waar de wandelaars van de twaalfde editie van de Barchemse 4Daagse via de Barcholialaan (Kerklaan) hun laatste meters wegwandelden. Menige wandelaar werd met een bloemenzee door familie of vrienden onthaald.

Door Jan Hendriksen

Stichting Barchemse 4Daagse kijkt terug op een geslaagde twaalfde editie. "Enthousiaste wandelaars en minstens even enthousiaste vrijwilligers zorgden voor een fantastische sfeer. De weersvoorspelling – drie dagen iets regen, en een vierde dag nog iets meer – bleek uiteindelijk mee te vallen", zo verklaarde voorzitter Henk Luesink na afloop van de vierdaagse. Op de slotdag van de vierdaagse liepen de wandelaars een groot deel van de Twentekanaalroute over twintig kilometer. Hier liep de verslaggever, die de vierdaagse eveneens tot een goed einde bracht, op met de twee jongste deelnemers aan de vierdaagse: Sil Benning (12) en Tijmen Visschers (13) uit Barchem. Toen twee weken geleden bleek dat Sil en Tijmen geen lesrooster hadden op het Staring College trokken ze de stoute wandelschoenen aan. 'We gaan meedoen." En zo geschiedde. Zonder een centje pijn liep het jonge tweetal de vierdaagse uit. Talloze malen aangesproken door mede-wandelaars. De complimenten waren niet op de vingers van twee handen te tellen. "Goed gedaan, klasse jongens." Op deze laatste dag doen beide jongens zich bij het rustpunt bij de Exelse Molen in Lochem te goed aan appelgebak met slagroom. "Op verzoek van onze ouders arriveren we vandaag wat later bij de finishlijn. Donderdag waren we om twaalf uur binnen, vrijdag om half een en gisteren zelfs al om kwart over elf", zo verklaart Tijmen. Tijmen laat weten dat zijn vader Jan en moeder Willy ook aan de vierdaagse deelnemen. "En mijn moeder is ook nog vrijwilligster. Voordat ze van start gaat helpt ze ook nog in 't Onderschoer mee." Tijmen en Sil ontvingen na afloop een mooi boeket bloemen van de organisatie evenals de oudste deelnemer de 84-jarige Gerda de Kroon uit 's 's-Hertogenbosch.

Deelnemers
Van de 1086 wandelaars die vorige week donderdag van start gingen voor de twintig (799 deelnemers), dertig (224), veertig (53) en vijftig (10) kilometer haalden na vier dagen 1020 de finishlijn. 58 wandelaars die zich hadden ingeschreven gingen niet van start. Uit Barchem namen 67 wandelaars deel. Ruurlo was vertegenwoordigd door 76 deelnemers en uit Borculo gingen 45 wandelaars van start. Geesteren was vertegenwoordigd door zes wandelaars en Gelselaar door vier deelnemers. Een wandelaar kwam uit Haarlo.
De weersomstandigheden waren gedurende de vier dagen wat onstabiel. Of de regen reden was voor de iets geringere deelname ten opzichte van vorig jaar wist Luesink niet te verklaren. In de komende periode wil Stichting Barchemse 4Daagse de vierdaagse nadrukkelijker buiten de regio onder de aandacht brengen. "Zo haken we aan bij de gemeente Lochem die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse op een van de dagen een informatiestand heeft. Lochem wordt weggezet als een wandelgemeente. Maar Barchem is nadrukkelijk het wandeldorp binnen de gemeente. En we gaan gebruik maken van het feit dat we sinds dit jaar deel uitmaken van het Internationale Volkssport Verbond (IVV). Het IVV coördineert wandelorganisaties op internationaal niveau en brengen de wandelevenementen nadrukkelijk onder de aandacht. En daar horen ook onze oosterburen bij. Barchem ligt immers niet ver van de grens", aldus pr-functionaris Marion van Beelen van de Stichting Barchemse 4Daagse.

Meer berichten