De eerste bezoekers waaronder (v.l.n.r.) Mariet Roelofs en Jeannette en Wim Masman ontvingen een attentie van het museum. Foto: Jan Hendriksen.
De eerste bezoekers waaronder (v.l.n.r.) Mariet Roelofs en Jeannette en Wim Masman ontvingen een attentie van het museum. Foto: Jan Hendriksen.

Toeloop bezoekers museum More ongekend groot

RUURLO – In de eerste week na de openstelling op dinsdag 27 juni hebben bijna vierduizend bezoekers museum More bezocht. De grote openingsdrukte leidde vorige week tot de nodige parkeerproblemen rondom Kasteel Huize Ruurlo. Het aantal parkeerplaatsen aan de Stapeldijk blijkt onvoldoende te zijn.

Door Jan Hendriksen

De Ruurloërs Wim en Jeannette Masman waren na de pers 'preview' en de officiële opening de allereerste 'publieksbezoekers' die met hun museumkaart het nieuwe museum mochten betreden. En daarvoor was het echtpaar vorige dinsdagmorgen extra vroeg naar het museum gekomen. Publieksmedewerker Sylvia ten Hoove uit Ruurlo 'verkocht' Masman de eerste tickets. Hoewel? De printer weigerde in eerste instantie dienst. Als eigenaar van museum MAG mag men Wim Masman wel als een echte 'museumfreak' omschrijven. Al vele malen bezocht de geboren en getogen Ruurloër museum More in Gorssel. En in aanloop naar de opening van Kasteel Huize Ruurlo als museum was Masman al vele malen rondom het kasteel te vinden. Masman is dan ook lyrisch over het museum. "Dit is een geweldige aanwinst voor Ruurlo." Niet alleen de kunst maakt indruk op Masman. Ook het eeuwenoude gerestaureerde kasteel waar het museum is gevestigd vindt Masman bijzonder. "Plafonds met ornamenten, vloeren van hout die de ornamenten van het plafond weerspiegelen en muren bespannen met stoffen met drukke patronen. De schilderijen komen er verrassend mooi op uit." De eerste vijf bezoekers, waaronder ook Mariet Roelofs-Lansu (79) uit Ruurlo ontvingen uit handen van zakelijk directeur Rick Faase van More een boek over schilder Carel Willink.

Kunstverzamelaars Hans en Monique Melchers, initiatiefnemers van Museum More, hebben hun Carel Willink-collectie ondergebracht in Kasteel Ruurlo. Het kasteel en het omliggende landschapspark lieten zij volledig restaureren. Architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk werden ingeschakeld om vijf eeuwen bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur. Museum More in Gorssel ontvangt meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Met de opening van deze tweede locatie in Kasteel Ruurlo verwacht het museum dat de bezoekersaantallen verder zullen toenemen. De verwachting is dat 30.000 bezoekers per jaar de Ruurlose locatie van More zullen bezoeken. Maar na een week zal dat aantal ongetwijfeld al bijgesteld moeten worden.

Grote parkeerdrukte
?
De toeloop van bezoekers aan het museum is in de eerste week boven verwachting groot. Met als gevolg dat ver langs de parallelweg en het fietspad van de Vordenseweg de auto's de afgelopen dagen geparkeerd stonden. En dat leverde onveilige verkeerssituaties op. En mede door de flinke regenval vorige week waren de bermen langs de parallelweg en het fietspad langs de Vordenseweg modderig geworden. Een publieksmedewerker reguleert momenteel de grote toestroom aan auto's. Hij verwijst de bezoekers om de auto onder meer aan de Houtwal achter het NS station en de openbare parkeerplaatsen in het dorp te parkeren. Een tweetal speciale 'More Expressen' brengen de bezoekers vanaf de Houtwal/Station Ruurlo en het Kerkplein gratis naar het museum en weer terug. De express van het More museum rijdt van 11.00 tot 17.15 uur twee keer in het uur tussen het kasteel en het station/de parkeerplaats bij de Houtwal. De andere express, die op initiatief van de Ruurlose Ondernemers Vereniging (ROV) is ingezet, rijdt de bezoekers vanaf het dorp naar het museum en vice versa. Deze express wordt bemand door vrijwilligers van de ROV.

Op de website van het museum More Kasteel Ruurlo wordt speciale aandacht gevestigd voor de parkeerproblemen in verband met de openingsdrukte.
Persvoorlichtster Ellen van Slagmaat van het museum laat weten dat men al voor de opening van het museum in Ruurlo in gesprek was met zowel de gemeente Berkelland als de provincie Gelderland over het parkeerbeleid. "We zijn er op gespitst om de huidige problemen op zo kort mogelijke termijn op te lossen. En daarbij zijn we afhankelijk van de medewerking van de gemeente en de provincie."

1 reactie
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>