Frans Helmink en Herman van Vleuten bij een van de bijenkasten van Van Vleuten. Foto: PR.
Frans Helmink en Herman van Vleuten bij een van de bijenkasten van Van Vleuten. Foto: PR.

Steunt Elkander viert eeuwfeest

'Vergeet niet hoe belangrijk bijen voor onze samenleving zijn'

RUURLO – Het is één van de oudste verenigingen in Ruurlo. Zo niet misschien wel de oudste: Bijenhoudersvereniging Steunt Elkander. Deze maand viert de vereniging haar honderdjarig bestaan. En dat doen de ruim twintig leden met onder meer een receptie die zondag 25 juni van 15.00 tot 17.00 uur op het erf van de monumentale boerderij 't Klooster van Herman Geerligs aan de Batsdijk 4 plaatsvindt. Zondag 9 juli neemt Steunt Elkander deel aan de Landelijke Open Imkerijdag die bij de familie Klein Elhorst aan de Zelhemseweg 11 in Ruurlo gehouden wordt. Enthousiaste imkers vertellen dan over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren wat er zoal komt kijken bij hun hobby.

Door Jan Hendriksen

Bijen kunnen af en toe lastig zijn, maar ze zijn belangrijk voor de samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan vijfenzeventig procent van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen er namelijk voor dat mensen kunnen genieten van fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. Honingbijen zijn een indicator voor het leefmilieu. "Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een duidelijke signaalfunctie", zo vertelt voorzitter Herman van Vleuten van Steunt Elkander als hij samen met oud-voorzitter Frans Helmink vanuit zijn keukenraam op de bijen wijst die in zijn tuin rondvliegen op een zonnige zomerdag. Bijen houden is meer dan een bijenvolk met 50.000 tot 60.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook 'slingeren' van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur.
Frans Helmink is al bijna vijftig jaar imker. Herman van Vleuten beduidend korter. Het tweetal trekt veel met elkaar op. Helmink raakte door een buurman geïnteresseerd in bijen. "Daar ging ik als jongen regelmatig kijken en hield op school ooit een spreekbeurt over bijen." Herman van Vleuten raakte acht jaar geleden besmet met het 'imker virus'. Helmink heeft zijn acht bijenvolken van zestigduizend bijen per kast momenteel in Steenderen 'staan'. Met acht kasten is hij een van de grotere imkers binnen de Ruurlose vereniging. De 'grootste' imker van de vereniging is echter de bijna tachtigjarige Herman Halfman. Met zijn knowhow nog steeds een grote steun en toeverlaat van de vereniging. Bijen houden, dat blijkt, is een hobby voor jong en oud. In Steenderen en omgeving staan in tegenstelling tot Ruurlo veel meer 'drachtbomen' zoals lindes. Herman van Vleuten: "In Ruurlo mogen we absoluut niet klagen. Zo heeft de gemeente Berkelland in nieuwbouwwijk Leusinkbrink behoorlijk wat lindes geplant. En dat waarderen we als vereniging zeer.
In het kader van het 'eeuwfeest' wil Steunt Elkander op een prominente locatie in Ruurlo een 'drachtboom' aan de gemeenschap schenken. Waar die geplant wordt is nog onbekend. Daarover is Steunt Elkander met de gemeente nog in gesprek. Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland maakte vorig jaar kennis met Steunt Elkander. De bijenhoudersvereniging had hem voor een 'werkbezoek' uitgenodigd. En daarvan maakte de burgervader gretig gebruik. "Hij was onder de indruk van onze hobby en het belang van bijen", aldus Van Vleuten. "En we hebben hem gezegd dat we niet blij zijn met het feit dat plantsoenen in de gemeente momenteel plaatsmaken voor grasveldjes." Dat de leden zich met bijen bezighouden is duidelijk, maar ze doen nog veel meer. Zo verzorgen ze onder meer cursussen in samenwerking met zusterverenigingen die jonge imkers opleiden. Ook geeft de vereniging voorlichting op onder meer braderieën en de Ruurlose basisscholen.

Oprichters
Wie destijds (mei 1917) het initiatief hebben genomen voor de oprichting is bij Helmink en Van Vleuten niet bekend. "We hebben Historische Vereniging Old Reurle benaderd om daar onderzoek naar te doen." Steunt Elkander telt momenteel tweeëntwintig leden. Na enkele magere jaren verdubbelde het ledental de laatste jaren. Het houden van bijen is weer populairder. En dat is een goede ontwikkeling.
???????Steunt Elkander is een zelfstandige vereniging binnen Berkelland die deel uitmaakt van de Groep Achterhoek die op zijn beurt aangesloten is bij de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Frans Helmink: "We zijn enkele jaren geleden binnen Berkelland niet gefuseerd met de afdelingen Neede en Borculo. We hebben er bewust voor gekozen om zelfstandig te blijven. Kleinschaligheid spreekt ons aan. We zijn namelijk een grote familie."

reageer als eerste
Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>