Drum- en Showfanfare Apollo uit Goor bracht een verrassende show met als thema The Sound of Movie’. Foto: Jan Hendriksen.
Drum- en Showfanfare Apollo uit Goor bracht een verrassende show met als thema The Sound of Movie’. Foto: Jan Hendriksen.

Optredens Taptoe Borculo om van te smullen

BORCULO – Hoe toepasselijk kon het beeld zijn, zaterdagmiddag tijdens de achttiende editie van Taptoe Borculo. Of was het louter toeval dat, toen de muzikanten van de Brandweerharmonie uit Bilthoven het hoofdveld van sportpark De Wildbaan van voetbalvereniging Reünie op marcheerden voor hun optreden, de beregeningsinstallatie aansprong. De sproeiers op de achtergrond gaven hoe dan ook het optreden van de show- en marching band een extra dimensie.

Door Jan Hendriksen

Taptoe Borculo is een van de weinige taptoes in de Achterhoek. Misschien zelfs de enige. En dan verdient het evenement uit de koker van de Borculose Stichting voor Cultuur, Sport en Spel meer publiek. De overdekte zittribune op sportpark De Wildbaan was weliswaar 'uitverkocht' maar er was langs de afgebakende 'arena' nog volop plek voor meer bezoekers geweest. Naar schatting van Wim Kossink van de organiserende stichting was Taptoe Borculo 2017 goed voor zeshonderd bezoekers die een keur aan optredens kregen voorgeschoteld. En dat in een vlot tempo en namens Stichting Combinatie van Korpsen in Nederland prettig gepresenteerd door Tanny Horst. De openingsintrade werd verzorgd door de Fanfare van het Korps Nationale Reserves uit Amersfoort. Mede omdat Taptoe Borculo dit jaar een week eerder dan normaliter plaatsvond kon dit korps zaterdag in Borculo van de partij zijn. "Op de vierde zaterdag moeten ze altijd aanwezig zijn tijdens de Nationale Veteranendag. Nu konden ze hun kunnen hier laten zien", aldus secretaresse Marja Schulenberg-Van de Werf van Stichting Cultuur, Sport en Spel. Na de openingsintrade was het de beurt aan de al eerder genoemde Brandweerharmonie uit Bilthoven. De bekendheid in binnen en buitenland heeft de Brandweerharmonie in de loop der jaren opgebouwd door zich te manifesteren tijdens grote militaire taptoes, straatparades en optochten. Ook wordt de Brandweerharmonie zeer regelmatig gevraagd om op te treden tijdens brandweeroptochten of -wedstrijden. Dit is mede doordat de Brandweerharmonie uniek is. Er is namelijk in heel Nederland geen andere Brandweerharmonie actief. Aansluitend aan de 'spuitgasten' traden de jonge frisse muzikanten van de Jong van Limburg Stirum Band uit Wezep op.

The Sound of Movie
Voor de pauze werd het programma afgesloten door Drum- en Showfanfare Apollo uit Goor. Onder leiding van tamboer-maître Mathijs Bomans lieten de 35 muzikanten een twaalf minuten durende show zien en horen met als thema 'The Sound of Movie'. Een prachtige show met verrassende elementen die Apollo in het kader van haar 95-jarig bestaan (2014) had ingestudeerd en die binnenkort wordt aangevuld met een nieuwe gevormde majorettekorps. "Maar de tijd van voorbereiding voor dit optreden was te kort om ook de majorettes in deze show mee te laten doen", zo verklaarde Mathijs Bomers na afloop. Na de pauze werd het programma voortgezet met optredens van respectievelijk de 'seniorenafdeling' van Van Limburg Stirum Band en de Fanfare van het Korps Nationale Reserves. Het fanfarekorps is een van de vier orkesten van de Koninklijke Landmacht. Het is in 1986 als tamboerkorps opgericht in Breda. Het orkest bestaat geheel uit reservisten en telt, wanneer alle functieplaatsen bezet zijn, vijftig muzikanten. De uitvalsbasis van het orkest is de Bernhardkazerne in Amersfoort.

Voorproefje
Het slotakkoord, voordat alle korpsen zich voor de finale allemaal gezamenlijk presenteerden, was voor Show- en Drumfanfare Oranje uit IJsselmuiden. Hoogtepunt van het seizoen 2017 voor Oranje is de deelname aan het Wereld Muziek Concours op zaterdag 22 juli in Kerkrade. En van die show kreeg Borculo alvast een klein voorproefje voorgeschoteld die om van te smullen was.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>