De routes voeren over fraaie paden en weggetjes in de wijde omgeving van Winterswijk. Foto: PR WFevenementen    
De routes voeren over fraaie paden en weggetjes in de wijde omgeving van Winterswijk. Foto: PR WFevenementen    

Fiets4daagse in de regio en over de grens

WINTERSWIJK – De Internationale Fiets4daagse Winterswijk begint op dinsdag 27 juni. De vierde editie van het evenement kent dit jaar nieuwe routes, die niet alleen door Winterswijk en zijn buurtschappen gaan, maar ook door aanliggende gemeenten én zelfs door Duitsland. Organisator Ben Bengevoord kijkt er al weer naar uit.

Door Bram Beckmans

"Dit jaar pakken we het iets anders aan," vertelt Bengevoord. De organisator en tevens vrijwilliger runt al vier jaar de stichting WFevenementen, samen met Johan Boom en Hans Ubbink. De stichting organiseert jaarlijks vele wandel- en fietstochten, maar de Fiets4daagse is toch wel de belangrijkste én populairste, met zo'n tweeduizend deelnemers. Het trio begon daarom al tijdig met de voorbereidingen van de vierdaagse: "In de wintermaanden hebben we de omgeving verkend op de mountainbike. Dat heeft weer mooie routes opgeleverd. Ieder jaar hebben we wel nieuwe routes, maar je behoudt altijd wel dezelfde stukjes. Dit jaar is dat een stuk minder. De fietser doorkruist nu iedere dag een andere aanliggende gemeente en woensdag staat zelfs geheel in het teken van Duitsland. Daar komen de fietsers langs prachtige stukken en zelfs de geroutineerde Achterhoekse fietser gaat misschien wel op plekken komen waar hij of zij nog nooit is geweest."

Vermaak en elektrisch fietsen
De fiets4daagse kent zoals ieder jaar weer bewegwijzering door middel van geplaatste pijlen onderweg, waardoor bijgeleverde routebeschrijving lang niet altijd nodig is. Vanaf het startpunt bij sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg (FC Trias) beginnen de fietsers dagelijks aan een tocht van 25, 40 of 60 kilometer. Onderweg komen de fietsers langs verschillende controlepunten waar ze kunnen beslissen hoe ver ze nog willen gaan. Het weer is hierin vaak leidend, maar de organisatie ziet wel een blijvende stijging in het aantal deelnemers van de 60 kilometer: "De toename aan elektrische fietsen, ook wel e-bikes, zorgt voor meer deelnemers aan de 60 kilometer. Zo'n beetje de helft van onze deelnemers heeft een e-bike." De verschillende controlepunten zijn voor veel fietsers ideaal om even tot rust te komen met een drankje. Ook regelt de organisatie daar altijd enige vorm van vermaak, met folklore muziek bijvoorbeeld.

Verbeterde fietspaden
In het afgelopen jaar heeft de gemeente Winterswijk tientallen kilometers aan fietspaden verbeterd in het buitengebied, tot grote tevredenheid van Bengevoord: "Het is voor fietsers nu makkelijker om in te halen, vorig jaar ging dat niet op de smalle zandpaadjes. Het leverde soms gevaarlijke situaties op. Daarom is het mooi dat de gemeente dit probleem eindelijk aangepakt heeft en de deelnemers van de Fiets4daagse gaan ook zeker wat stukken van deze nieuwe paden meepakken."

Ook gemeente profiteert
"Zestig tot zeventig procent van de deelnemers zijn toeristen", zegt Bengevoord. Deze toeristen komen uit alle uithoeken van Nederland en zelfs uit het buitenland. Campings en hotels in de gemeente profiteren hiervan. "Sommige campings zitten in de periode van de Fiets4daagse al vol. Ze bieden speciale arrangementen aan die bestaan uit verblijf en een startbewijs. Dit is voor ons handig, maar ook voor de toeristische sector. Ook horen we vaak dat die fietstoeristen 's avonds de Winterswijkse horecagelegenheden bezoeken. Dus zo versterken wij de gemeente ook", sluit Bengevoord af.

Deelnemen kan nog
De fietsvierdaagse is van dinsdag 27 juni tot en met vrijdag 30 juni. Waarbij er gestart wordt tussen 9.00 en 12.00 uur. Inschrijven kan bij de start, maar in de voorafgaande week is voorinschrijving ook mogelijk bij de VVV Winterswijk. Dan kost een vierdagenstartkaart 10 euro, in plaats van 12 euro. Een dagkaart kan ook aangeschaft worden en kost 3,50 euro. Deelnemers die minimaal drie dagen meefietsen, krijgen een medaille als aandenken en doen ook mee aan een verloting van een nieuwe fiets. Deze prijs wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door een aantal Winterswijkse rijwielhandelaren.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>