Tom Rouwhorst (l) en Mart Koenders achter de draaitafels van hun piratenzender Radio Vulgaris. Foto: PR.
Tom Rouwhorst (l) en Mart Koenders achter de draaitafels van hun piratenzender Radio Vulgaris. Foto: PR.

'Wie is de beste regionale etherpiraat?'

RUURLO – Wie is de beste regionale etherpiraat? Die vraag wordt zaterdagavond 20 mei beantwoord tijdens een heuse Piratencontest tijdens 't Hanenfeest in een feesttent achter café 't Haantje aan de Stapeldijk in Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Vooral onder jongeren wordt er op gezette tijden illegaal een muziekprogramma uitgezonden via de FM. Het ultieme van het geheim uitzenden is om uit handen van medewerkers van het Agentschap voor Telecom te blijven die veelal op zoek zijn naar illegale 'piraten'. "En als we op heterdaad betrapt worden kan dat een flinke geldboete op leveren", zo weet Mart Koenders (27) bestuurslid van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken die de contest mede organiseert en zelf ook actief is bij een plaatselijk zendpiraat. De contest is voor Ruurlo, Vorden, Lochem en Borculo en omgeving nieuw. Vooral in Twente en Drenthe zijn deze competities immens populair. Mart Koenders: "We willen elk jaar weer wat nieuws tijdens ons feest dat we dit jaar omgedoopt hebben tot 't Hanenfeest. Voordat het eerste feest van De Bruil in 1945 plaatsvond vonden voor de Tweede Wereldoorlog al de 'Hanenfeesten' op De Bruil bij Café 't Haantje plaats. De naam wordt dit jaar dan ook in ere hersteld en het feest krijgt daardoor ook een algemeen karakter. Iedereen is namelijk van harte welkom op het feest." Zaterdagavond is het een legaal gebeuren. De zeven deelnemende piraten sturen de muziek namelijk niet de ether in. Vanaf 20.00 uur strijden Radio Testarossa uit Zieuwent, LPG uit Halle Heide, Splitveer FM uit Halle, Firma Gek en Onwies uit Ruurlo, V en Z Combi uit Borculo, Atlantis uit Hengelo (G) en Radio Vulgaris uit Ruurlo onderling uit wie zich de beste regionale piratenzender mag noemen. Iedere piraat krijgt een half uur 'zendtijd'. De zenders worden door een jury beoordeeld op onder meer platenkeuze, professionaliteit en hun performance maar er vindt ook een stemming in het publiek plaats.

Henk Wijngaard
"Er wordt puur van vinyl muziek gedraaid", zo vertelt Herbert Fokkink (24) die actief is bij de Ruurlose geheime zender Radio Vulgaris. Welke uitvalsbasis de illegale zender heeft blijft een groot geheim. Radio Vulgaris zond een aantal jaren geleden drie dagen live uit vanaf het festivalterrein van het Ruurlose muziek-, theater, en spektakelfestival Reurpop. "Dat was een van onze hoogtepunten. Misschien volgt zaterdagavond nog wel zo'n hoogtepunt als we de contest winnen. Het is afwachten wanneer we zaterdagavond mogen draaien. Er wordt namelijk net voor aanvang geloot om de volgorde." De winnaar krijgt een felbegeerde Grolsch Led koelkast. Rond 00.00 uur zal de enige echte 'piraten trucker' Henk Wijngaard de avond muzikaal afsluiten en de winnaar bekend maken. Iedereen is welkom op zaterdagavond 20 mei om zijn of haar favoriete zender aan moedigen en te genieten van het optreden van Henk Wijngaard. Iedereen is welkom. Kaarten zijn gewoon aan de kassa verkrijgbaar.

reageer als eerste
Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>