In vol ornaat trainen op de Lochemse Berg. Van links naar rechts: Maureen Venhoven (Borculo), Esther Tannemaat (Borculo), Christine Veldhorst (Varsseveld) en Mieke Wekking (Winterswijk). Foto: Peter Vorderman
In vol ornaat trainen op de Lochemse Berg. Van links naar rechts: Maureen Venhoven (Borculo), Esther Tannemaat (Borculo), Christine Veldhorst (Varsseveld) en Mieke Wekking (Winterswijk). Foto: Peter Vorderman

Achterhoekers gaan de Passo dello Stelvio bedwingen

BORCULO - "We moeten nog stevig trainen, maar we gaan er helemaal voor", grijnst Esther Tannemaat uit Borculo. Op vrijdag 23 juni neemt ze met drie vriendinnen deel aan de achtste editie van de Tristan Hoffman Challenge. Ruim 150 Achterhoekers zullen die dag fietsend, hardlopend of wandelend de Passo dello Stelvio in de Italiaanse Alpen gaan bedwingen. En dit allemaal voor het goede doel Kanjers voor Kanjers, waarmee zieke, gehandicapte en minder bedeelde Achterhoekse kinderen ook de gelegenheid krijgen voor het beoefenen van sport en spel. Een prachtige formule, waarmee grote Achterhoekse kanjers zich belangeloos inzetten voor kleine Achterhoekse kanjers.

Door Peter Vorderman

De Tristan Hoffman Challenge (THC, 2010) beoogt zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Kanjers voor Kanjers (2009), een stichting die sportieve activiteiten organiseert voor kinderen uit de Achterhoek. Want ook in Oost-Gelderland krijgen kinderen soms nooit iets extra's, omdat er onvoldoende geld is. En zijn er kinderen die langdurig ziek zijn of een beperking hebben. Ook kinderen die om andere redenen geen kind kunnen zijn krijgen steun. Dit goede doel wordt met een veelheid van projecten mogelijk gemaakt, waarvan de jaarlijkse THC er een is.

De Tristan Hoffman Challenge (THC) is vernoemd naar de gelijknamige Achterhoekse wielrenner (47) uit Groenlo, die in zijn glorietijd successen heeft geboekt als Nederlands kampioen (1992) en vaak hoge ogen gooide in Vlaamse klassiekers. Zijn echtgenote Vera is mede-oprichter van Kanjers voor Kanjers. Hoffman is ambassadeur van de stichting van het eerste uur. Momenteel is de voormalige TVM-renner ploegleider bij Bahrain-Merida. Dit jaar is de Passo dello Stelvio (2.757 meter) in de Italiaanse Alpen de uitdaging voor de THC en dat is een wat geduchtere col dan de Lochemse Berg. De bergpas heeft 1.808 meter hoogteverschil, een hellingspercentage van 7,5% en een lengte van 24,5 kilometer. De Stelvio staat bekend als een van de zwaarste beklimmingen uit de Giro d'Italia.

Gevraagd naar de redenen voor deelname, vertelt Esther openhartig: "Eind vorig jaar ben ik overeind gekrabbeld van borstkanker en heb in die zware tijd veel energie gekregen van kinderen. Daarom wil ik me nu inzetten voor dit goede doel en tegelijkertijd aan mijn verdere herstel werken". Voor haar vriendinnen Mieke Wekking, Maureen Venhoven en Christine Veldhorst was er daarna geen ontkomen meer aan. "Esther heeft net zolang 'aan mijn hoofd gezeurd', tot ik geen nee meer kon zeggen. Ik heb totaal geen ervaring met racefietsen en heb er zelfs een moeten lenen. En waarmee ik dus prompt onderuit ging, omdat de schoen vast zit aan de trapper", lacht Wekking. Ook Venhoven en Veldhorst was hetzelfde lot beschoren. "Maar dit goede doel is het meer dan waard en elke cent gaat naar de kinderen. En elk kind heeft immers recht om te spelen.", aldus Venhoven, die regelmatig kortere afstanden loopt, maar nog nooit een halve marathon en zeker niet bergopwaarts. Veldhorst voegt eraan toe: "Voor mij is het dubbel feest op 23 juni, omdat ik op die dag ook jarig ben. Mijn aanvankelijke twijfels om mee te doen verbleekten, toen ik me spiegelde aan Esther's fysieke conditie en ik me realiseerde dat ik nota bene een duursport achtergrond heb".

De deelnemers verplichten zich om, naast hun sportieve prestatie, elk een bedrag van tenminste € 500,- voor het goede doel bij elkaar te krijgen. Ze betalen zelf hun reis- en verblijfskosten. Dat betekent dus een minimale netto opbrengst van 75.000 euro voor het goede doel. "De projecten waaraan 'ons' geld wordt besteed zijn al bekend. We weten waarvoor we fietsten of lopen, dat geeft een extra stimulans", aldus Tannemaat. "We hopen na deze uitdaging veel jonge Achterhoekse kanjers met gelukkige blijde gezichtjes te zien." En met een knipoog voegen de sportieve dames daaraan toe: "Over ons hoeft u zich weinig zorgen te maken, we trainen voldoende en na het bedwingen van de Lochemse Berg, moet de Stelvio immers een makkie zijn toch?!".


http://www.tristanhoffmanchallenge.com/word-sponsor

Meer berichten