Het kamopensteam van Tornax. Foto: Jan Hendriksen.
Het kamopensteam van Tornax. Foto: Jan Hendriksen.

Tornax schrijft geschiedenis

Voor het eerst in bijna vijftig jaar kampioen in eerste klasse

RUURLO – Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Tornax behaalde zaterdag 8 april in sporthal 't Rikkenhage een historisch sportief succes. Het schreef geschiedenis. Voor het eerst in haar bijna vijftig jarig bestaan van de club werden de mannen kampioen in de eerste klasse van de Regio Oost van de Nederlandse Volleybal Bond (Nevebo).

Door Jan Hendriksen

Volgend jaar speelt het kampioenteam bestaande uit Altwin Wopereis (aanvoerder) Marcel Giesen, Aad Beijk, Luuk Rouwhorst, Bas Brokking, Kelvin Bosch, Roel Lebbink, Bart Klokman, Bjorn Stomps en Onne Jelier onder leiding van trainer Henri Geerink in de promotieklasse. "Handhaving is dan de doelstelling", zo liet trainer Geerdink na het kampioensfeest weten.

Onder toeziend oog van de grote fanatieke schare fans, wist Tornax tegenstander Wevoc uit Westervoort met 3-1 te verslaan. Onder de toeschouwers onder andere het eerste mannenteam uit de jaren zeventig, bestaande uit Johan ten Arve, Henk Boland, Meindert Platje, Ton Poetsma, Gerrit Vriezen, Fred Wolters en Arie Bonnink.
Om kampioen te worden moest er minimaal met 3-2 gewonnen worden. Tornax begon sterk aan de wedstrijd. Met vlagen werd er wervelend gespeeld, goede aanvallen wisselden elkaar snel af. De eerste set werd dan ook ruim gewonnen: 25-13. De tweede set ging tot de tien punten gelijk op. Daarna leverde Tornax veel servicedruk, waardoor Wevoc minder aan aanvallen toekwam. Deze set werd met 25-19 gewonnen.

In de derde set kreeg het goede spel van Tornax in de beginfase geen vervolg. Tornax stond al snel vijf punten achter. Er werd gestart met een inhaalrace en halverwege de set begon 'het te draaien'. Onder aanmoediging van het publiek verscheen de stand 25-18 op het scorebord en werd het kampioenschap veilig gesteld. Onder luid gejuich en sfeervolle muziek namen de mannen de felicitaties van de tegenstander in ontvangst. Daarna moest nog een set gespeeld worden. Die werd aan Wevoc gelaten: 16-25. Na de prachtige 3-1 winst konden de mannen de kampioensprijs in ontvangst nemen. Tot verrassing werd deze uitgereikt door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. "Jullie vormen een mooie mix van jong en oud. Ga zo door. Jullie stralen enthousiasme met elkaar uit." Na de felicitaties van het publiek werd er door de mannen het kampioensfeest voortgezet tot in de nachtelijke uren.

Toekomst
De Ruurlose trainer Henri Geerink (61) 'bouwde' in de afgelopen vier seizoenen aan het team. "En dan is dit kampioenschap de kers op de taart. Een team dat uit jong (Kelvin Bosch 19) en jongere oudere (Marcel Giesen 46 jaar) spelers bestaat en elkaar perfect aanvult en aanvoelt. Jammer genoeg moeten we het volgend seizoen zonder Onne Jelier doen. Hij pakt een studie op." Volgend seizoen is handhaving in de promotieklasse de doelstelling van Geerdink die op een lange staat van dienst als volleybaltrainer in de regio kan buigen. "Ik ben een opleidingstrainer en werk graag met de jeugd. En die komt er aam in Ruurlo. Zo werden de Jongens B zaterdag ook kampioen. En die stromen binnen niet al te lange tijd door naar de senioren. Er zit dan ook toekomst en muziek in Tornax."


Meer berichten