De initiatiefnemers van het Boereneschpad uit de drie dorpen Gelselaar, Geesteren en Noordijk onthullen het informatiebord met van de wandelroute. Foto: Susanne ten Have
De initiatiefnemers van het Boereneschpad uit de drie dorpen Gelselaar, Geesteren en Noordijk onthullen het informatiebord met van de wandelroute. Foto: Susanne ten Have

Eerste klompenpad van Berkelland trekpleister voor toeristen

Algemeen

GELSELAAR/NOORDIJK - In Gelselaar werd in de historische boerderij Erve Brooks afgelopen zaterdag het Boereneschpad geopend. Dankzij de vlugge handen van vele vrijwilligers heeft Berkelland nu haar eerste Klompenpad. Dus de klompen aan, rugzak op en gaan.

Door Susanne ten Have

Toch verliep de aanloop naar de aanleg van het wandelpad stroef vertelt Hannie Lensink, kartrekker van het Boereneschpad. "We moesten de gemeente wel overtuigen om het klompenpad te financieren. Maar met de aanstelling van verantwoordelijk wethouder Marijke van Haaren kwam er de vaart in. Zij heeft veel ervaring op het gebied van toerisme", vertelt Lensink. Anderhalf jaar duurde het hele project en Lensink stak daar samen met de andere vrijwilligers vele uren werk in. "Twee weken geleden zetten wij de eerste paaltjes in de grond. Voor mij kwam toen het gevoel dat het pad ook echt is en niet alleen een route op papier. Naarmate het Boereneschpad concreter werd, werd het ook steeds leuker", zegt Lensink over het opzetten van het klompenwandelpad.
De bewoners van de drie dorpen, Noordijk, Gelselaar en Geesteren werkten gebroederlijk samen aan het realiseren van het eerste Klompenpad in de gemeente. Ook dankzij de samenwerking tussen landeigenaren, vrijwilligers, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap & Kasteelen, Vitens, Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Berkelland is het Boereneschpad tot stand gekomen. Voor de financiering zorgden de provincie Gelderland, gemeente Berkelland en Staatsloterij. Erik van Eek van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) begeleidde het hele project.
Andries Stollenberg van Gelselaars belang is trots op het eindresultaat. "Ik werk in Enschede en daar geven onder andere collega's aan dat ze de route graag willen lopen. Het is een mooi concept", zegt Stollenberg met een grijns. In totaal liggen er 98 klompenpaden door de provincies Utrecht en Gelderland. Deze worden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht.

Boereneschpad
Voor liefhebbers van de Achterhoekse natuur, cultuur en historie kunnen hun hart ophalen tijdens het lopen van de route. "Een van de eisen van de klompenpaden is dat je informatie over de regio moet verzamelt voor de wandelaar", legt Lensink uit. Een bijzondere bezienswaardigheid is onder andere de middeleeuwse boerderij erve Wanninkhof in Noordijk. De hoeve ligt aan de rand van een grote es met de naam Boerenesch. Ook komen wandelaars langs de poelen en houtwallen van Landgoed Wanninkhof. Daar soms ook de zeldzame boomkikkers te horen. Of de vrouw van het Starveld, dit kunstwerk is een figuur uit de legende van de Sprakelberg. Deze novelle is van schrijver en predikant Daniël Martinus Maalderink die in 1851 in Geesteren werd geboren.
Het wandelpad is een trekpleister voor toeristen, vertelt directeur van SLG Arjan Vriend. "De les leert dat 50 procent van de klompenpadenwandelaars niet uit de directe omgeving komen. En de locatie is ideaal. Er is bijvoorbeeld voldoende parkeer gelegenheid bij Erve Brooks en wandelaars kunnen daar ook terecht voor een kop koffie."

App
Trekkers kunnen kiezen uit verschillende afstanden van 6, 12 of 20 kilometer langs houtwallen, sloten en de es. De route loopt of veel plekken dwars door boerenlandschap. Plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor de liefhebbers. Wie het Boereneschpad wil bewandelen kan de route kopen voor 1,50 euro bij Pannenkoekenboerderij Erve Brooks, Broekhuisdijk 5 in Gelselaar, opstappunt Café Restaurant Zalencentrum Baan in Geesteren en bij de lokale VVV's. De route is aangegeven met blauwe klompen. Let op, want honden zijn niet toegestaan op de route. De handige app is te downloaden via klompenpaden. Met behulp van de app zijn filmpjes en meer informatie over de route te bekijken. Daar zijn ook de routes en bezienswaardigheden van de andere klompenpaden te vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant