VVD grootste partij, GroenLinks boekt percentueel grootste winst

BERKELLAND - Iedereen zit eigenlijk al weer in zijn vertrouwde dagritme als Berkelland donderdag haar uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend maakt. Woensdagavond had heel Nederland al kennis genomen van de landelijke verkiezingsuitslag en deze op zich in laten werken. Dan proeft de verkiezingsuitslag van de eigen gemeenschap de dag erna toch een beetje als mosterd na de maaltijd.

Burgemeester van Oostrum, die op de fiets alle stembureaus langs ging woensdag, had de late bekendmaking al wel van te voren voorspeld. Als reden daarvoor gaf hij op: de uitgebreide tijdrovende veiligheidsprocedures rond het verkiezingsproces en het feit dat Berkelland een uitgestrekt gemeente is 'waardoor de stemmen vanuit de vele kernen naar het centrale stembureau moeten worden gebracht'. Die gegevens dienden dan ook nog eens verwerkt te worden met een van het Rijk gekregen cd-rom, met spreadsheet, op een 'standalone computer'. Maar daar hadden meer gemeenten mee te kampen.
Dan de uitslag in Berkelland. Deze volgt min of meer het landelijk beeld. Landelijk ligt het opkomstpercentage op 81%, in Berkelland op 84,2% (in 2012 was dat 78,88%). VVD en PvdA verliezen. De PvdA met ruim 20% verreweg het meest van de twee. GroenLinks, de PVV, het CDA en D66 boeken winst. GroenLinks stijgt met ruim 7%. De VVD komt als grootste partij uit de stembussen met 23% (afgerond) van de stemmen. Tweede is het CDA met 21% van de stemmen. Daarachter volgen de SP (13%), D66 (11%), PVV (10%), PvdA (7%) en GroenLinks (7%). Van de kleinere partijen scoren 50plus (2,63%) en Partij voor de Dieren (1,94%) het hoogst.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=724,726,727" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>