Gery Groot Zwaaftink (l) en een tweetal muzikanten van De Blauwe Schuyt vermaakten de kinderen met een speciaal geschreven Jonker Joost verhaal. Foto: Jan Hendriksen.
Gery Groot Zwaaftink (l) en een tweetal muzikanten van De Blauwe Schuyt vermaakten de kinderen met een speciaal geschreven Jonker Joost verhaal. Foto: Jan Hendriksen.

Jonker Joost project gericht op het plaatselijk erfgoed

Algemeen

RUURLO – Het 'Jonker Joost Scholenproject' is vorige week weer van start gegaan op de vier Ruurlose basisscholen Kerst Zwart, Dalton Willibrord, WonderWijs en De Driesprong. Het project dat eens in de drie jaar voor alle groepen van de basisscholen wordt georganiseerd startte op de Kerst Zwartschool met een vertelling van de geestelijke vaders van het stripverhaal van 'Jonker Joost & de legende van de Kattenbelt': Arjen van Gijssel en Erik Jan Holleman.

Door Jan Hendriksen

Het scholenproject van 'Jonker Joost' is gericht op het plaatselijk erfgoed en is inmiddels aan zijn derde editie toe. Schrijver en lid van de Historische Vereniging Old Reurle Arjen van Gijssel las de kinderen in twee sessies een verhaaltje voor uit het stripverhaal 'Jonker Joost & de legende van de Kattenbelt' dat live werd geïllustreerd door 'meester' Erik Jan Holleman. De kinderen luisterden en keken ademloos toe hoe het verhaal door Van Gijssel en Holleman tot leven werd gebracht. Het stripverhaal werd in 2008 wekelijks als feuilleton in het voormalige weekblad Contact Ruurlo gepubliceerd. In 2010 werd het als stripboekje uitgegeven met Arjen van Gijssel en Erik Jan Holleman als de makers. Zij ontvingen er een prijs voor omdat het in de top drie van het 'Beste Achterhoek en Liemers boek van het jaar' eindigden.

'Jonker Joost'(van Heeckeren) werd geboren in 1546 en woonde bijna mijn hele leven op Kasteel Huize Ruurlo. Hij was een 'jonker' die later ridder en kasteelheer werd. Hij leefde in de Tachtigjarige Oorlog. In de tijd van de Renaissance en Reformatie. In zijn tijd heeft hij veel in Ruurlo meegemaakt. Maar ook in de gehele Achterhoek. Hij was trouwens ook 'schepen' van Zutphen. In het kader van het scholenproject had Petra Anne Ottens uit Vorden een speciaal verhaal geschreven over de belevenissen van 'Jonker Joost' in de Tachtigjarige Oorlog die verteller en troubadour Gery Groot Zwaaftink uit Vorden en een tweetal muzikanten van De Blauwe Schuyt donderdagmorgen aan de kinderen uit de groepen zeven en acht van de vier scholen presenteerden. De kinderen waren tijdens de voorstelling in de grote zaal van 't Kulturhus tot de laatste minuut geboeid door het verhaal.

Tentoonstelling
In de komende twee weken gaan de kinderen nog volop met het project aan de slag. Zo brengen ze onder meer een bezoek aan de Ruurlose doolhof, de Dorpskerk, de Agneta molen en wordt het Jonker Joostpad gefietst en maken ze blazoenen. Ook worden de kinderen uit de groepen een tot en met zes nog getrakteerd op culturele voorstellingen die in samenwerking met de Culturele Commissie Ruurlo en het Bureau KunstWijs uit Enschede tot stand zijn gekomen. Zo prijken in 't Kulturhus onder meer voorstellingen van muziekgroep Wrongel en Wei (Mmmmm.. Pannenkoek en met Trompen en Bellen) op het programma. Enkele scholen sluiten het 'Jonker Joost Scholenproject' op hun school af met een tentoonstelling. De Kerst Zwartschool doet dat op donderdag 23 en vrijdag 24 maart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant